Željeznice RS smanjuju broj radnika na 2.098

BIZNIS

Željeznice RS smanjuju broj radnika na 2.098

Objavljeno na dan 29.12.2019 - 12:44 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Željeznice Republike Srpske (RS) trenutno zapošljavaju 2.265 radnika, a do kraja procesa restrukturiranja neophodno je da taj broj bude sveden na 2.098 zaposlenih.

U martu 2017. godine počelo je restrukturiranje tog javnog preduzeća, a u upravi ističu da niko neće biti otpušten, već da će biti zbrinuti na osnovu zakona.

Vršilac dužnosti generalnog direktora tog javnog preduzeća Slavko Gligorić smatra da je proces restrukturiranja Željeznica RS bilo jedino rešenje za preduzeće.

"Tokom 2020. godine čekaju nas završne faze procesa restrukturiranja, tako da bi u 2021. godini imali novu organizaciju preduzeća i nove Željeznice RS. Tokom perioda koji je pred nama bit će donesena najbolja odluka da li će to biti holding, korporacija s dva odvojena ili zajedničkim preduzećima", istakao je Gligorić.

Najavio da 2021. godine, kada se završi proces restrukturiranja, Vlada RS planira da u Željeznice uloži oko 800 miliona KM, za period 2021-2025.godina, čime bi one bile tržišno konkurente i spremne za tržište koje mora da se otvori, kada je u pitanju taj sektor u RS-u.

Za proces restrukturiranja Željeznica RS Svjetska banka je ranije odobrila kredit od 51 milion eura.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u BiH i ostalim zemljama regije


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!