Zeman optužio Tursku da je saveznik ''Islamske države''

Češka

Zeman optužio Tursku da je saveznik ''Islamske države''

Objavljeno na dan 20.03.2019 - 11:29 | Izvor: USKinfo.ba | slobodnaevropa.org


Predsjednik Češke Miloš Zeman optužio je turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdoana da islamizacijom Turske približava zemlju islamskim radikalima a da je Turska time što je, kako je rekao, posredovala u izvozu nafte iz "Islamske države" postala faktički njen saveznik.

"Zašto napadaju Kurde? Pa zato što su (Turci) faktički saveznici 'Islamske države'. Znači, iako je članica NATO i želi u Evropsku uniju, iako je malo vjerovatno da će u nju biti primljeni, ima informacija da je u vrijeme kada je 'Islamska država' okupirala veliki deo Sirije i Iraka Turska bila ta koja je posredovala u nekim logističkim operacijama snabdjevanja 'Islamske države'. Konkretno u izvozu nafte", kazao je predsednik Zeman u utorak tokom obilaska Karlovarskog regiona.

Češki mediji javljaju da je Zeman izjavio da turski predsjednik Erdoan igra na islamizaciju Turske.

"To više nije ona sekularna država Ataturka, već je to pre država koja ispoveda islamsku ideologiju. A iz toga logično proizilazi da je bliska islamskim radikalima iz čega logično proizilazi da napada Kurde", kazao je Zeman u susretu sa meštanima tog regiona na zapadu Češke.

Prethodno je turski predsjednik na mitingu pred regionalne izbore u Turskoj pokazao inserte iz snimka terorističkog napada na muslimanske vernike u džamiji u Krajstčerču na Novom Zelandu kao ilustraciju porasta islamofobije i napada na islam i oštro zamjerio što se taj napad ne naziva hrišćanskim terorizmom, kada se već u javnosti teroristički napadi koje su izveli muslimani označavaju kao "islamski terorizam".

Predsjednik Zeman je takođe odgovarajući na pitanja građana preporučio decentralizaciju kao rešenje krize u Ukrajini zato što, kako je kazao, Ukrajinci i građani Ukrajine koji govore ruski ne podnose baš jedni druge.

KOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti

Copyright © 2013 - 2019 USKinfo.ba - Informativni portal | Web developed by IDK Studio - Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!