Zenički rudari ni jutros nisi sišli u jame, čekaju poziv na dogovor o platama

UMANJENE ZA 200 KM

Zenički rudari ni jutros nisi sišli u jame, čekaju poziv na dogovor o platama

Objavljeno na dan 15.04.2020 - 09:07 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Zenički rudari ni jutros se nisu spustili u dva jamska pogona Zavisnog društva Rudnici mrkog uglja Zenica (RMUZ), potvrdio je Feni predsjednik Sindikata RMUZ-a Nijaz Vardo.

Rudari su u ponedjeljak, 13. aprila, zbog odluke Uprave Društva da im ukine određene naknade na platu, u poslijepodnevnim satima napustili radna mjesta u jamskim pogonima Stara jama i Raspotočje.

Takav potez menadžmenta preduzeća, uprkos realizaciji odluke o uvećanju satnice na 2,70 KM, doveo je do toga da su platu za mjesec mart u prosjeku dobili umanjenu za oko 200 KM.

"Ništa se nije dešavalo, odnosno nije bilo zvaničnog poziva na sastanak i dogovor. Međutim, ja se nadam da će oni smoći snage te da će nas danas pozvati na razgovore i da će biti postignut dogovor koji bi nas zadovoljio. Nadam se da ćemo se danas vratiti na posao", kazao je Vardo.

Predsjednik Samostalnog sindikata rudnika Federacije Bosne i Hercegovine Sinan Husić pozvao je jučer Upravu ZDRMUZ da, najkasnije danas do 15:00 sati, ukine spornu odluku o naknadama.

Pravilnik o platama, napominje Vardo, još nije usaglašen pa radnici i Sindikat smatraju da do tada mora važiti stari pravilnik. On je podsjetio da su dosegli željenu proizvodnju od 49.000 tona mjesečno, a što je, prema projekcijama, dovoljno i za normalno funkcioniranje tog preduzeća u sklopu koncerna JP Elektroprivreda BiH.

Direktor ZDRMUZ-a jučer je, u izjavama za medije, pozivao radnike da se vrate na posao, a da sporna pitanja nastave rješavati dijalogom, ali rudari čekaju da na dogovore budu pozvani službenim, a ne putem medija.TAGOVI

PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!