Žestoke prepirke DF-a i Bh. bloka: Gospodo, hoćete li opet čekati mišljenje centrale SDA?

MEĐUSOBNE OPTUŽBE

Žestoke prepirke DF-a i Bh. bloka: Gospodo, hoćete li opet čekati mišljenje centrale SDA?

Objavljeno na dan 03.07.2019 - 13:17 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Političke stranke SDP i Naša stranka, koje su dio Bh. bloka, na jednoj strani i Demokratska fronta, koja je odlukom da ide u koaliciju sa SDA istupila iz Bh. bloka, na drugoj strani već danima se nadmudruju o NATO integraciji Bosne i Hercegovine.

Demokratska fronta (DF) prekjučer se oglasila saopćenjem za javnost u kojem navodi da Bh. blok ima pravo pomagati antiNATO koaliciji, ali da neće uspjeti blokirati NATO put BiH. 

Posebno je zanimljivo što politička stranka na čijem čelu se nalazi Željko Komšić naziva Bh. blok "takozvanim". Javnost u BiH pamti da je SNSD kompletan prošli mandat nazivao Savez za promjene, koji je bio opozicija na nivou entiteta RS, "takozvanim Savezom za promjene", a sve kako bi minimizirali njihovo postojanje. 

"Takozvani Bh. blok ponovo je kroz javne nastupe njihovih dužnosnika zauzeo istu političku poziciju koju u pogledu formiranja vlasti zastupa antiNATO koalicija SNSD-HDZ. Mi u DF-u smatramo skandaloznim i antidržavničkim ocjene pojedinih dužnosnika takozvanog Bh. bloka da je NATO izgovor za neformiranje vlasti", saopćio je DF.

Kako kažu, u postojećoj političkoj situaciji, gdje za nastavak NATO integracija postoje strateške odluke, donesene čak prije deset godina, u situaciji gdje je to propisano Zakonom o odbrani BiH, tvrditi da za nastavak NATO integracija ne postoji dogovor, jeste izraz ili političke nezrelosti ili otvorenog antidržavnog djelovanja.

"Za razliku od tzv. Bh. bloka (Naše stranke i SDP-a) Demokratskoj fronti zakoni i odluke institucija države Bosne i Hercegovine nikada neće biti predmet pregovora. Samo pod takvim uslovima DF će biti dio vlasti. Svaka politička aktivnost koja je usmjerena ka podršci tome da potpisnici ranijih strateških odluka o NATO integracijama BiH, svoju trenutnu političku volju stave iznad zakona države Bosne i Hercegovine, jeste za najgrublju osudu od građana koji su dali podršku toj politici, jer su se one, očito, lažno predstavljale kao politike koje djeluju u interesu države Bosne i Hercegovine", saopćeno je iz DF-a.

Zaključuju kako je SNSD-u koji je potpisao formalni zahtjev za Akcioni plan za članstvo u NATO-u i HDZ-u koji je kroz djelovanje bivšeg člana Predsjedništva BiH, potpisao Strategiju vanjske politike koja definiše nastavak NATO integracija, Bh. blok ima pravo pomagati, ali da mu u DF obećava da im ta pomoć neće biti od koristi.

Nije se dugo čekalo na reakciju Bh. bloka, odnosno SDP-a i Naše stranke. U zajedničkom saopćenju za javnost navedeno je da Bosanskohercegovački blok ostaje pri čvrstom opredjeljenju da je NATO put neupitan, te da je članstvo u NATO savezu garant sigurnosti Bosne i Hercegovine.

"Bh. blok će dati punu podršku i glasove u Parlamentarnoj Skupštini Bosne i Hercegovine za sve zakone i odluke koje približavaju našu državu NATO alijansi. Podsjećamo da je SDP-ov bivši ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zekerijah Osmić u svom mandatu mnogo učinio na približavanju BiH članstvu u NATO-u. Osmić je napravio najveći napredak u procesu knjiženja imovine Oružanih snaga BiH na državu Bosnu i Hercegovinu", piše u saopćenju Bh. bloka.

Ističu kako je stav Bh. bloka o NATO savezu nepromjenjiv, a u narednim mjesecima će vidjeti da li će biti promijenjen stav bošnjačkog segmenta (naziv koji je Izetbegović dodjelio bloku SDA-DF).

"DF je vlastitom voljom odlučio da kao dio bošnjačkog bloka uđe u koaliciju s HDZ-om i SNSD-om, umjesto opozicionog djelovanja kroz Bh. blok. Svoju ljutnju zbog toga što, ni tri mjeseca nakon donesene odluke o ulasku u vlast, nisu dobili ni stolicu za pregovaračkim stolom, već čekaju mrvice koje im servira šef Bošnjačkog bloka Bakir Izetbegović, ne trebaju iskaljivati prema Bh. bloku, već prema svojim partnerima iz SDA od kojih su očito dobili zadatak da napadaju Bh. blok", navode iz Bh. bloka. 

Pozvali su DF da ovakvim i sličnim istupima prema opoziciji ne potvrđuje u javnosti prisutno mišljenje da je njihov jedini zadatak u vladajućoj koaliciji da rasturaju građansku opciju.

"Ponavljamo, naši su glasovi za EU i NATO put neupitni. Možete li vi gospodo iz DF-a garantirati svoje ili ćete opet čekati mišljenje iz centrale SDA?", pitaju iz Bh. bloka.

KOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti

Copyright © 2013 - 2019 USKinfo.ba - Informativni portal | Web developed by IDK Studio - Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!