Zijad Turković osuđen na 40, a Milenko Lakić na 35 godina zatvora

Vijeće Apelacionog odjeljenja Suda BiH

Zijad Turković osuđen na 40, a Milenko Lakić na 35 godina zatvora

Objavljeno na dan 16.04.2015 - 10:47 | Izvor: USKinfo.ba | USKinfo.ba / Klix.ba


Vijeće Apelacionog odjeljenja Suda BiH danas je Zijadu Turkoviću i drugima izreklo konačnu presudu u ovome predmetu. Turković je osuđen na 40 godina zatvora, a Milenko Lakić na 35 godina.

Podsjećamo, Zijad Turković i drugi optuženi su pred Sudom BiH za udruživanje u zločinačku organizaciju koja je počinila čitav niz teških krivičnih djela i to pet brutalnih ubistava, pljačku 2,5 miliona KM iz Cargo centra sarajevskog aerodroma, pranje novca, neovlašteni promet oružjem i vojnom opremom, neovlaštenu proizvodnju i promet droga, pokušaje ubistva, iznudu i pranje novca. 

Prema optužnici Tužilaštva BiH, Turkovića i druge tereti se za brutalne likvidacije Midhata Mekića i njegove trudne supruge Lusije Salas Cortez te ubistva Marija Tolića i Vernera Ajdarija, ali i Rajka Milovanovića.

Zbog ovih krivičnih djela u prvostepenom postupku su optuženi u ovom predmetu kažnjeni sa ukupno 100 godina zatvora. Tada su na po 40 godina zatvora osuđeni Zijad Turković i Milenko Lakić, Fadilu Aljoviću je dosuđeno pet godina zatvora, Saši Stjepanoviću 12 godina zatvora, a Muameru Zahitoviću tri godine.

S druge strane, krivnje su oslobođeni Nijaz Zuban i Hilmija Mašović, a njihova oslobađajuća presuda potvrđena je i u drugostepenom postupku. 

Inače, Vijeće Odjela II za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Apelacionog odjeljenja Suda Bosne i Hercegovine otpremilo je 1. augusta 2014. godine drugostepenu presudu od 25. aprila 2014. godine u predmetu Zijad Turković i dr. kojom je odbijena kao neosnovana žalba Tužilaštva BiH i potvrđena prvostepena presuda u odnosu na optužene Nijaza Zubana i Hilmiju Mašovića i u oslobađajućem dijelu u odnosu na optužene Zijada Turkovića, Muamera Zahitovića i Sašu Stjepanovića. 

Istom presudom uvažene su žalbe branilaca optuženih Zijada Turkovića, Saše Stjepanovića, Milenka Lakića i Fadila Aljovića, a tim povodom i primjenom člana 309. ZKP-a BiH i u odnosu na optuženog Muamera Zahitovića u osuđujućem dijelu je ukinuta prvostepena presuda od 28. novembra 2013. godine i određeno održavanje pretresa pred vijećem Apelacionog odjeljenja.

 

 

 
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u BiH i ostalim zemljama regije

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!