Znate li zašto treba jesti kisele krastavce?

Fermentirana hrana prepuna je probiotika

Znate li zašto treba jesti kisele krastavce?

Objavljeno na dan 10.10.2019 - 09:13 | Izvor: USKinfo.ba | avaz.ba


Fermentirana hrana poput kiselih krastavaca ili kiselog kupusa prepuna je probiotika koji potiču zdravlje crijeva, dokazala su istraživanja. Iako većina ljudi ne smatra da je ukiseljeni krastavac zdrava hrana, on zapravo može imati mnogo više koristi za zdravlje nego što se misli. 

Kultivirano povrće poput kiselih krastavaca dobiva se postupkom fermentacije, a priprema se s otopinom soli, vode, octa (i šećera, što je opcionalno). Osim što hranu čuva od kvarenja, fermentacija, također, stvara probiotske bakterije kao nusprodukt postupka, koji su vrlo korisni za diverzifikaciju flore crijeva i poboljšanje zdravlja na brojne načine.

Istraživanja pokazuju da probiotici mogu imati utjecaja na čišću kožu, bolje imunološko djelovanje, povećati zdravlje probavnog sistema i čak smanjiti depresiju.

Proces fermentacije potiče stvaranje dobrih bakterija i uklanjanje onih loših. Ovo su samo neke od dobrobiti ukiseljenih krastavaca.

KOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti

Copyright © 2013 - 2019 USKinfo.ba - Informativni portal | Web developed by IDK Studio - Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!