Znatno poboljšan uvoz i izvoz robe između BiH i Srbije

Ista kontrola proizvoda

Znatno poboljšan uvoz i izvoz robe između BiH i Srbije

Objavljeno na dan 15.08.2019 - 14:08 | Izvor: USKinfo.ba | bhrt.ba


Donedavno otvoreno međudržavno pitanje kada se govori o uvozu i izvozu robe na relaciji BiH – Srbija, prema tvrdnjama upućenih, u zadnje dvije godine znatno je poboljšano. Od nekoliko barijera ostale su još dvije koje se trebaju prevazići: jedna u vezi sa javnim nabavkama i druga za granične prelaze.

Međutim, ima i onih koji tvrde da je sve samo riješeno na papiru, a da je praksa nešto drugo.

Proizvodi koji stižu na bh. tržište sa zapada, ali i iz zemalja regiona znatno su lošijeg kvaliteta, tvrde u Centru za privredni inžinjering BiH, ističući da je kvalitet naših proizvoda koje izvozimo znatno bolji. Podsjećaju da sa Srbijom konkretno postoje otvorena pitanja, kada se radi o uvozu i izvozu, riješena papirološki, ali ne u praksi, te da naši proizvodi podliježu rigoroznijim kontrolama kada je riječ o izvozu u Srbiju.

S druge strane resorni ministri podsjećaju da je prije dvije godine bilo čak 13 identifikovanih vancarinskih barijera između BiH i Srbije. Ostale su još dvije: javne nabavke i granični prelazi, a rezultat svega je da se u tekućoj godini očekuje da razmjena dostigne dvije milijarde, te da konstantno raste udio bh. izvoza. Jedan od problema, kada se govori o uvozu i izvozu, predstavlja loša infrastruktura.

Da je kontrola proizvoda ista i u slučaju BiH i Srbije, kada se govori o uvozu i izvozu, tvrde u Agenciji za bezbjednost hrane BiH.

Foto: Ilustracija

KOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!