Zovko: Hrvati u BiH bi nestali i imali bi bošnjačku vlast da Hrvatska nije u EU

RADIKALAN STAV

Zovko: Hrvati u BiH bi nestali i imali bi bošnjačku vlast da Hrvatska nije u EU

Objavljeno na dan 09.04.2019 - 08:30 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Hrvati bi nestali kao politički faktor u Bosni i Hercegovini da Hrvatska nije članica EU, a hrvatski zastupnici u Evropskom parlamentu su značajno osnažili poziciju bosanskohercegovačkih Hrvata, ustvrdila je u razgovoru za Hinu hrvatska eurozastupnica Željana Zovko pred završetak mandata u Evropskom parlamentu.

U sadašnjem sazivu Evropskog parlamenta Zovko je bila zamjenska članica u Odboru vanjske poslove i članica Delegacije za odnose s BiH, te ocjenjuje kako su "hrvatski zastupnici značajno utjecali na politiku Evropske unije prema BiH" i da su svojim djelovanjem "uveliko ojačali položaj Hrvata u Bosni i Hercegovini". 

"Atmosfera se u samoj Bosni i Hercegovini znatno promijenila, olakšan je dijalog. Hrvati su trebali potpuno nestati kao politički faktor“, tumači Zovko i dodaje da je u posljednjih 20 godina promjenama Izbornog zakona i Ustava te "kriminalizacijom političkog vodstva Hrvata, došlo do toga da se u pregovorima o budućnosti BiH uvažavaju samo Sarajevo i Banja Luka". 

"Zamislite situaciju da Hrvatska nije bila u EU. Mi bismo sada, pored Željka Komšića, imali oformljenu vlast Bošnjaka. Vjerujte mi niko više politički značajan dole ne bi ostao, niti bi se itko više bavio politikom“, napominje Zovko.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!