Zvizdić će od Plenkovića tražiti da Hrvatska obustavi rekonstrukciju plinovoda prema Bosanskom Brodu

ENERGETIKA

Zvizdić će od Plenkovića tražiti da Hrvatska obustavi rekonstrukciju plinovoda prema Bosanskom Brodu

Objavljeno na dan 09.11.2017 - 13:30 | Izvor: USKinfo.ba | nap.ba


Državni premijer Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić zatražit će u narednih nekoliko dana od hrvatskog kolege Andreja Plenkovića da Hrvatska obustavi sve radnje koje se tiču spajanje Rafinerije u Bosanskom bordu na hrvatski plinovod, dok se između BiH i Hrvatske ne postigne zvaničan dogovor oko tog projekta, potvrđeno je Patrije od visokopozicioniranih izvora u Vijeću ministara BiH.

Hrvatska Vlada i bh. entitet Republika Srpska potpisali su nedavno sporazum o spajanju Rafinerije na plinovod iz Hrvatske, što je izazvalo oštre reakcije iz BH Gasa. Direktor ove kompanije Jasmin Salkić i njegov savjetnik Almir Bečarević rekli su danas na konferenciji za novinare da Federacija BiH definitivno ostaje bez plinovoda iz pravca Hrvatske, ukoliko se Rafinerija spoji na hrvatski plinovod na način kako je to dogovoreno prije nekoliko dana između Vlade bh. entiteta RS i Vlade Hrvatske.

Federacija se trenutno plinom snabdijeva preko Srbije. Dnevni kapaciteti od oko 1,2 miliona kubika koliko trenutno ulazi plina u Federaciji jedva su dovoljni za Sarajevo i za kompaniju Mittal u Zenici.

„Plan je da iz pravca Hrvatske izgradimo plinovod do Zenice, kao drugi pravac odakle bi Federacija dobivala plin. Nažalost, spojili se Rafinerija u Brodu na hrvatski plinovod preko starog naftovoda kako su dogovorili  prije nekoliko dana iz RS-a i Hrvatske, više neće biti interesa za daljnju gradnju prema Zenici, što FBiH stavlja u jednu vrstu izolacije“.

Salkić je rekao da od plinovoda Hrvatske – Bosanski Brod neće imati koristi ni građani bh. entiteta RS, već samo trgovci koji budu učestvovali u ovom prijektu.

Iz BH Gasa tvrde da su imali kontakte i sa OHR-om, koji će se uključiti rješavanje problema, ne povuče li se Hrvatska iz sumnjivog projekta.

„Mi nismo protiv gradnje plinovoda. Samo tražimo da sjedemo s kolegama iz RS-a i Hrvatske i da se dogovorimo tako da se zadovolje potrebe svih građana“, rekao je Bečarević.

 
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!