Zvizdićeva vlada dostavila Parlamentu BiH program rada za ovu godinu, NATO prioritet

NASTAVLJAJU RADITI

Zvizdićeva vlada dostavila Parlamentu BiH program rada za ovu godinu, NATO prioritet

Objavljeno na dan 17.07.2019 - 09:45 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Aktuelni saziv Vijeća ministara Bosne i Hercegovine na čelu s predsjedavajućim Denisom Zvizdićem dostavio je Parlamentarnoj skupštini BiH Program rada za 2019. godinu, a u kojem je jasno navedeno da će "prioritetne aktivnosti prvenstveno biti usmjerene ka aktivaciji i provođenju Akcionog plana za članstvo u NATO-u (MAP)".

Dok predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik uslovljava funkcionisanje državnih institucija imenovanjem SNSD-ovog funkcionera Zorana Tegeltije za novog predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, aktuelni saziv državne izvršne vlasti već je isplanirao šta će raditi u 2019. godini. 

Kao jedan od ključnih prioriteta svakako su navedene euroatlantske integracije, odnosno napredovanje Bosne i Hercegovine na putu ka Evropskoj uniji (EU) i NATO-u. 

"Nastavak provođenja aktivnosti u odnosu na NATO ostaje prioritet institucija Bosne i Hercegovine. Prioritetne aktivnosti bit će prvenstveno usmjerene ka aktivaciji i provođenju MAP-a", navedeno je u Programu rada Vijeća ministara BiH za 2019. godinu, a koji je državna vlada dostavila Parlamentarnoj skupštini BiH. 

Svakako, prioriteti se mogu promijeniti s imenovanjem novog saziva Vijeća ministara BiH, a ako je suditi prema ranijim najavama NATO put BiH definitivno neće biti prioritet u radu Zorana Tegeltije. SNSD, politička stranka kojoj je pripalo mjesto predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, već je najavila kako neće poštivati državne zakone i ostale akte koji definišu integracijski proces. 

SNSD već najavio da neće poštivati zakon

U članu 84. Zakona o odbrani BiH jasno je definisano da će Parlamentarna skupština BiH, Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, Predsjedništvo BiH, te svi subjekti odbrane, u okviru vlastite ustavne i zakonske nadležnosti, provesti potrebne aktivnosti za prijem Bosne i Hercegovine u članstvo NATO-a. 

Aktuelni predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić već je poručio kako ne namjerava odustati od NATO puta naše zemlje te da je usvajanje Godišnjeg nacionalnog programa (ANP) pitanje poštivanja zakona i vladavine prava. U skladu s tim NATO integracije i označene su prioritetnim u Programu rada Vijeća ministara BiH za 2019. godinu. 

Godišnji program rada Vijeća ministara Bosne i Hercegovine je godišnji planski dokument i predstavlja skup rezultata koje Vijeće ministara BiH planira ostvariti u periodu od godinu dana, a na temelju Srednjoročnog programa rada Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

Godišnji program rada Vijeća ministara Bosne i Hercegovine sačinjen je na osnovi izvoda iz programa rada institucija Bosne i Hercegovine. Na temelju općih principa razvoja, kojih je pet (integrisani rast, pametni rast, održivi rast, inkluzivni rast, upravljanje u funkciji rasta) utvrđeni su strateški ciljevi. 

"Bosna i Hercegovina je pristupanje euroatlantskim integracijskim procesima utvrdila kao jedan od strateški prioriteta vanjske politike. Time je potvrdila svoju posvećenost principima demokratskog uređenja, zaštite ljudskih prava, tržišne ekonomije i vladavine prava. Dakle, kada se govori o procesu evropskih integracija, u fokusu rada Vijeća ministara Bosne i Hercegovine bit će ispunjenje obveza za dobijanje kandidatskog statusa, što neminovno dovodi do otvaranja novog odnosa između Bosne i Hercegovine i Evropske unije", piše u Programu rada Vijeća ministara BiH za 2019. godinu.

Unaprjeđenje saradnje sa susjednim državama na temeljima zajedničkog interesa i načelima ravnopravnosti i uzajamnog uvažavanja ostaje prioritet Vijeća ministara BiH i u 2019. godini. Razvoj bilateralnih odnosa sa susjednim državama usmjeren je na nekoliko ključnih područja: razvitak dobrosusjedskih odnosa; unaprjeđenje ekonomske suradnje; jačanje regionalne saradnje i rješavanje otvorenih pitanja kroz konstruktivan pristup. Kako je navedeno, dobra saradnja Vijeća ministara BiH ostvarivat će se redovnim dijalogom na bilateralnim i multilateralnim susretima. 

Namjeravaju raditi na brojnim zakonima

"Kada su u pitanju kreditori sa kojim se planiraju zaključiti kreditni aranžmani najveći obim saradnje očekuje se sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj za finansiranje cestovne infrastrukture, vodoopskrbu, te poboljšanje energetske učinkovitosti. Također, nastavit će se saradnja sa Međunarodnom bankom za obnovu i razvitak za projekte unaprjeđenja zdravstvenog sektora, poljoprivrednog, te bankarskog sektora. Sa Evropskom investicijskom bankom aranžmani će se dominantno odnositi na oblast cestovne infrastrukture i zdravstvenog sektora, dok će KfW finansirati projekte vodoopskrbe, tretmana otpadnih voda kao i izgradnje vjetroparkova. Sa Razvojnom bankom Vijeća Europe nastavit će se aranžmani vezani za regionalni stambeni program i programe stambenog zbrinjavanja, koji predstavljaju kontinuitet u dosadašnjoj saradnji s ovom finansijskom institucijom. Planirano je zaključivanje kreditnih ugovora i sa Saudijskim fondom za projekte razvoja infrastrukture, kao i izgradnje i obnove bolnica u Bosni i Hercegovini", piše u Programu rada Vijeća ministara BiH. 

Zakonodavne aktivnosti koje će u 2019. godini poduzeti Vijeće ministara BiH podrazumijevat će predlaganje novih zakonskih projekata. Osiguranje efikasnog sistema raspodjele prihoda od indirektnih poreza podrazumijeva predlaganje zakonskih propisa (Zakon o porezu na dodanu vrijednost, Zakon o akcizama u Bosni i Hercegovini, Zakon o carinskim prekršajima).

U cilju uspostavljanja jasnog lanca upravljanja i službenih kontrola kao i usklađivanje domaćeg zakonodavstva u oblasti sigurnosti hrane sa EU zakonodavstvom u 2019. godini planirana je izrada Zakona o hrani, Zakona o veterinarstvu i Zakona o izmjeni Zakona o poljoprivredi, ishrani i ruralnom razvoju BiH čime će se riješiti određene neusuglašenosti u navedenim zakonima, a sve u svrhu osiguranja uvjeta za izvoz proizvoda biljnog i životinjskog porijekla. 

"Zakoni iz oblasti pravosuđa koji unapređuju i daju daljnji doprinos razvoju sektora pravde u Bosni i Hercegovini bit će izrađeni, utvrđeni prijedlozi i upućeni u proceduru u 2019. godini. Poseban naglasak će biti usmjeren na skup zakona koji proizlaze iz Strukturiranog dijaloga Bosne i Hercegovine i EU, kao i obveza iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (Zakon o sudovima BiH, Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH, Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o Tužilaštvu BiH, Zakon o upravljanju imovinom stečenom krivičnim djelom), kao i drugim propisima kojim se uređuje vladavina prava u Bosni i Hercegovini (Zakon o Pravobranilaštvu Bosne
i Hercegovine)", navedneo je u Programu radu.

Vijeće ministara BiH u oblasti komunikacija u 2019. godini planira pripremiti i usvojiti niz zakona poput Zakona o poštanskim uslugama, Zakona o zrakoplovstvu, Zakona o elektroničkim komunikacijama i elektroničkim medijima, Zakona o radnom vremenu, obveznim odmorima mobilnih radnika za evidentiranje u cestovnom prijevozu i tako dalje. 

Kompletan Program rada Vijeća ministara Bosne i Hercegovine za 2019. godine, a koji je napisan na 200 stranica, možete pročitati ovdje.

KOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2019 USKinfo.ba - Informativni portal | Web developed by IDK Studio - Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!