FOTO - Migranti se svakodnevno dovijaju na putu prema Bihaću

02.11.2018 - 17:04 USKinfo.ba | rtvusk.baPriliv migranata željezničkim saobraćajem u značajnoj mjeri je zaustavljen. U odnosu na više stotina koji su stizali u jednom danu, na glavnom stajalištu u Bihaću sada ih nema. Oni koji se odluče uputiti vozom za Bihać, budu vraćeni već na samom ulazu u Kanton. Oni najuporniji međutim nastavljaju put pješice, često i samom prugom zbog čega se izlažu životnoj opasnosti 

Na Željezničkoj stanici u Bihaću stajalište je jutros prazno. Od kada su pokrenute aktivnosti policije uz podršku nadležnih u Kantonu, na sprječavanju masovnijeg ulaska migranata, vozom iz Sarajeva ne stižu više do posljednje stanice u Bihaću.

To, međutim, ne znači da ne pokušavaju na ovaj način doći do Krajine, a potom u EU. Policijski službenici sinoć su u vozu u Bosnaskoj Otoci zatekli njih 16 – ero. Dan prije toga nešto više od 30. Uredno kupuju karte u Sarajevu i Željeznice su nemoćne u tome ih spriječiti, ističe upravnik u Bihaću. Dopisi i apeli koje je ovo javno preduzeće uputilo i dalje su bez odgovora državnih organa i institucija.

Željeznice se sada suočavaju sa novim problemima. Terenski radnici uočavaju migrante na dijelovima pruge. Svjesni da ih pred ulazom u Kanton očekuju policijski službenici, najvjerovatnije izlaze iz voza te put nastavljaju pješice. Željezničari ih pronalaze u tunelima, nadvožnjacima, propustima, mostovima.

U policiji su nam također potvrdili da je značajno manje migranata u vozovima te da se zatečeni vraćaju nazad za Sarajevo. Svjesni su da pojedine grupe uspjevaju različitim putevima doći do Bihaća. Zato traže podršku ostalih, uključujući i Željeznice jer se policija sama ne može nositi sa ovim problemom.

U policiji uporedo rade i na otkrivanju krivičnih djela  koje su počinili migranti. Utvrđeno je da su provalu u  privatnu kuću u augustu i otuđenje mobitela i dokumenta mjesec dana kasnije, izvršile osobe porijeklom iz Sirije i Alžira. Tužilaštvu USK dostavljeni su izvještaji o počinjenim krivičnim djelima dok je Službi za strance upućen zahtjev za njihovim izmještanjem u imigracioni centar u Istočnom Sarajevu. Zbog ilegalnog kretanja migranata uz granicu sa Republikom Hrvatskom i bh. entitetom RS, policija je uputila i upozorenje lovcima da u toku lovne sezone budu oprezni pri upotrebi oružja.PODIJELI OVU VIJESTTVOJ STAV JE BITAN - KOMENTIRAJ!


MARKETING


MARKETING
POVEZANE VIJESTI

Šefica Misije IOM-a u BiH: Migranti se odlučuju na povratak u zemlju porijekla

VIDEO - Do izgradnje novog objekta Doma zdravlja Bihać planirano je prijelazno rješenje

VIDEO - Generalni konzul Republike Hrvatske u Banja Luci posjetio Bihać

VIDEO - Bihać: Gradsko vijeće o čistoći grada

VIDEO - Bihać: Ko ima želju- nađe i način