Ambasade SAD-a: Pozivamo da se širom BiH uklone simboli razdora

BiH

Ambasade SAD-a: Pozivamo da se širom BiH uklone simboli razdora

Objavljeno na dan 27.04.2021 - 15:53 | Izvor: USKinfo.ba | N1


Ambasada SAD podržava svrsishodne aktivnosti koje doprinose pomirenju i izgradnji povjerenja. Veličanje ratnih zločinaca je neprihvatljivo, vrijeđa žrtve i produbljuje patnje žrtava i njihovih porodica. Istovremeno ugrožavajući mirnu budućnost Bosne i Hercegovine, saopšteno je za N1 iz Ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD-a u Sarajevu.

Iz Ambasade SAD-a su još jednom podsjetili kako presude za ratne zločine ukazuju na individualnu odgovornost. I ne odnose se na jedan narod u cjelini.

“Značajni koraci ka pomirenju, kao što je nedavno uklanjanje ploče sa imenom Radovana Karadžića, što smo i pozdravili, ključni su za euroatlantski put Bosne i Hercegovine. Pozivamo lokalne lidere da u svojim zajednicama, širom zemlje, uklone simbole razdora. Te da se okrenu mirnoj i inkluzivnoj budućnosti”, navedeno je iz Ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD-a.

Dodano je kako je Vlada SAD bila veoma jasna…

Ambasade SAD-a o genocidu

“Činjenica da je genocid počinjen u Srebrenici u julu 1995. je utvrđena i nepobitna. Nalazi višestrukih, kompetentnih, nezavisnih, međunarodnih organizacija, završno sa odlukom Međunarodnog suda pravde (MSP), utvrdili su da je u Srebrenici 1995. godine počinjen genocid. I to je neupitna činjenica. Nikakvi pokušaji da se negira genocid ne mogu promijeniti ovu istinu”. Poručeno je ovo za N1.

Mi smo i dalje razočarani retorikom koja dovodi u pitanje ove osnovne činjenice, navedeno je iz američke ambasade.

“Pozivamo sve da poštuju ove sudske odluke. Hrabro da se suoče s prošlošću i prihvate istinu. Bez obzira koliko je ona bolna. Kao najveći masakr počinjen u Evropi nakon Drugog svjetskog rata i zločin protiv cjelokupnog čovječanstva, genocid u Srebrenici se nikada ne smije zaboraviti. I nikad se ne smije minimizirati”, saopšteno je iz Ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD-a.

Foto: Ambasada SAD-a u BiH (FENA)
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!