Austrija će predložiti da Covid pasoše ima i stanovništvo Zapadnog Balkana

PREKOGRANIČNA PUTOVANJA

Austrija će predložiti da Covid pasoše ima i stanovništvo Zapadnog Balkana

Objavljeno na dan 06.05.2021 - 12:48 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba / Foto: Ilustracija / Shutterstock


Austrijska ministrica za evropska pitanja Karoline Edtstadler će predložiti da se "zeleni certifikati, pasoši ili propusnice" tokom pandemije koronavirusa odnose i na stanovništvo Zapadnog Balkana.

U Austriji je ranije zamišljeno da se propusnicama dokaže da neko ima negativan test na koronavirus, da je prebolio koronavirus ili da je vakcinisan protiv koronavirusa. To znači da se prilikom posjete npr. restoranu mobitelom skenira QR kod i time se učitavaju potrebni podaci.

Planirano je da se ove propusnice koriste u cijeloj Evropi, pa tako i prilikom prekograničnog putovanja. Ministrica Edtstadler, članica Austrijske narodne partije (OVP), će predložiti da se upotreba ovih propusnica proširi na zemlje izvan Evropske unije, a to se odnosi i na Zapadni Balkan."Države Zapadnog Balkana su nam bliske i zato moraju biti pokrivene zelenom propusnicom", izjavila je Edtstadler za austrijski portal Heute.

Smatra da se na ovaj način može osigurati sigurno putovanje i ponovila je da je važno da i na Zapadnom Balkanu postoje ovakve propusnice.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!