Biden naredio detaljniju istragu o porijeklu Covid-19

!

Biden naredio detaljniju istragu o porijeklu Covid-19

Objavljeno na dan 27.05.2021 - 09:06 | Izvor: USKinfo.ba | bhrt.ba / Getty Images


Američki predsjednik Joe Biden naredio je obavještajnim agencijama da istraže pojavu Covid-19, usred sve veće kontroverze o porijeklu virusa.

Biden je zatražio od američkih obavještajnih skupina da "udvostruče svoj napor" i izvijeste ga u roku od 90 dana.

Covid-19 prvi je put otkriven u kineskom gradu Wuhanu krajem 2019.

Otada je potvrđeno više od 168 miliona slučajeva u svijetu i zabilježeno najmanje 3,5 miliona smrtnih slučajeva.

Vlasti su povezale rane slučajeve Covid s tržištem morskih plodova u Wuhanu, a naučnici vjeruju da je virus prvi put prešao na ljude sa životinja.No, nedavni izvještaji američkih medija nude sve više dokaza da je virus umjesto toga izašao iz laboratorija u Kini.

Peking je osudio te navode, tvrdeći da je virus mogao doći iz američkog laboratorija.

Kada je riječ o transparentnosti u američkoj vladi, administracija Bidena priznala je da je američka obavještajna zajednica podijeljena oko porijekla Covid-19 – mogao bi biti laboratorij ali i kontakt životinja s čovjekom - i niko u to nije gotovo siguran .

Veliki je to pomak u odnosu na podsmijeh koji su mnogi imali kada se pojavila teorija da virus potiče iz laboratorija, ideja koju su pokrenuli Donald Trump, državni sekretar Mike Pompeo, senator Tom Cotton i drugi.

Trump i gospodin Pompeo nisu pomogli situaciji, jer su mnogi inače sumnjali u gotovo sve što oni inače govore.

A njihove teorije u korelaciji su s daleko većim, poput one da je bolest proizvedena u kineskom laboratoriju. Ta se mogućnost još uvijek čini malo vjerovatnom.

Javnost možda nikada neće saznati punu istinu o porijeklu virusa, pogotovo ako Kina i dalje ne surađuje. Biden obećava potpunu istragu, ali ako SAD pronađu konačne dokaze o curenju iz laboratorija, to će značiti više od samo nekoliko istaknutih ličnosti koje morati opovrgnuti ranije tvrdnje i preispitati svoje povjerenje u mjerodavne "zaključke". To bi moglo stvoriti još veći pritisak na američko-kineske odnose u godinama koje dolaze.U izjavi Bijele kuće objavljenoj u srijedu, predsjednik Biden rekao je da je zatražio izvješće o porijeklu Covid-19 nakon stupanja na dužnost, "uključujući to je li proizašao iz ljudskog kontakta sa zaraženom životinjom ili iz laboratorijske nesreće".

Primivši izvještaj ovog mjeseca, zatražio je "dodatnu analizu".

"Od danas se američka obavještajna zajednica složila oko dva vjerovatna scenarija, ali nije donijela konačan zaključak o ovom pitanju", rekao je on.

Kako je objasnio ni jedna ni druga agencija nisu sa apsolutnom sigurnošću mogli potvrditi pravi scenario, jer nemaju dovoljan broj informacija.

Predsjednik je sada zatražio od agencija da "udvostruče napore na prikupljanju i analiziranju podataka koji bi nas mogli približiti konačnom zaključku" i podnijeti mu izvještaj u roku od 90 dana. Zatražio je da o radu Kongres bude "u potpunosti obaviješten“.Zaključio je rekavši da će SAD "nastaviti surađivati s istomišljenicima širom svijeta kako bi izvršili pritisak na Kinu da sudjeluje u cjelovitoj, transparentnoj, na dokazima utemeljenoj međunarodnoj istrazi i da omogući pristup svim relevantnim podacima i dokazima".

No, kolumna Washington Posta u srijedu je optužila administraciju Bidena da je osujetila kongresne istrage o porijeklu Covid-19, dok je lopticu prebacila Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO).

Izjava gospodina Bidena dolazi i u vrijeme dok CNN izvještava da je da je predsjednikova administracija ovog proljeća zaustavila istragu State Departmenta o tome je li virus mogao procuriti iz laboratorija Wuhan, smatrajući je neučinkovitom upotrebom resursa.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!