Biden poručio Netanyahuu da očekuje prekid vatre u Gazi još danas

TELEFONSKI RAZGOVOR

Biden poručio Netanyahuu da očekuje prekid vatre u Gazi još danas

Objavljeno na dan 19.05.2021 - 17:11 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


U jutrošnjem razgovoru s premijerom Izraela Benjaminom Netanyahuom, američki predsjednik Joe Biden mu je kazao da očekuje da će danas doći do prekida vatre u Gazi.

Današnji razgovor je tekao uporedo dok se nastavljaju sukobi koji već danima ne prestaju, a poseban povod je bio odbijanje njihovog prekida nakon što je Netanyahu rekao da ne podnosi takve vrste ograničenja niti uslovljavanja.

"Ne podnosimo timer. Sada želimo postići ciljeve operacije. Prethodne su trajale dugo tako da nije moguće uspostaviti vremenski okvir koliko će dugo ova trajati", kazao je tom prilikom Netanyahu.


Međutim, kako su potvrdili iz Bijele kuće, današnji razgovor je bio konkretniji za razliku od prijašnjih pa je tako Biden kazao Netanyahuu da očekuje značajnu deeskalaciju sukoba kao i to da se prekid vatre privede kraju."Dvojica čelnika su imala detaljnu raspravu o stanju u Gazi, ali i o prednosti Izraela u degradiranju Hamasa i drugih terorističkih elemenata, ali i o kontinuiranim diplomatskim naporima regionalnih vlada i SAD-a", naveli su iz Bijele kuće.

Ovo je bio četvrti telefonski razgovor kojeg su obavili Biden i Netanyahu.

Nasilje i sukob između snaga Izraela i Hamasa ne prestaje već danima. U izraelskim napadima na Pojas Gaze stradalo najmanje 219 Palestinaca, a Izrael, s druge strane, tvrdi da je Hamas sa preko 3.400 raketa bombardovao njegove gradove.

Riječ je o najgorem sukobu na ovom području od 2014. godine, a u utorak je Evropska unija postala najnovija međunarodna sila koja je pozvala na prekid vatre, piše Guardian.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!