Biden: Trump mi je prije odlaska napisao veoma velikodušno pismo

AMERIČKA TRADICIJA

Biden: Trump mi je prije odlaska napisao veoma velikodušno pismo

Objavljeno na dan 21.01.2021 - 06:41 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Novi predsjednik Sjedinjenih Država Joe Biden rekao je nakon jučerašnje inauguracije da mu je bivši predsjednik Donald Trump prije odlaska iz Bijele kuće napisao "veoma velikodušno pismo", ali je odbio reći tačno koji mu je savjet Trump dao.

"Budući da je bilo privatno, neću o tome razgovarati dok ne razgovaram s njim, ali bilo je velikodušno", rekao je Biden u svom prvom javnom nastupu u Ovalnom uredu kao predsjednik.

Biden je ovo rekao nakon što je izvršio izvršnu akciju kojom je naložio nošenje maski na saveznom području, pružio "podršku siromašnim zajednicama" i ponovo pridružio Sjedinjene Države Pariškom klimatskom sporazumu.

To su bile samo neki od mnogobrojnih izvršnih poteza novog predsjednika SAD-a koje je on promptno povukao u srijedu i koji će poništiti mnoge političke odluke Trumpove administracije.


Međutim, u rasporedu novog predsjednika još uvijek nema planiranog poziva Trumpu, izjavila je portparollka Bijele kuće Jen Psaki.

Potpredsjednik Mike Pence također je ostavio bilješku za svog nasljednika Kamalu Harris.

Podsjećamo, bivši predsjednik Donald Trump odlučio je da neće prisustvovati Bidenovoj inauguraciji, napustivši Bijelu kuću jutro prije ceremonije.

U prošlosti su odlazeći predsjednici SAD-a ostavljali pisma nasljednicima u kojima su naglašavali značaj posla predsjednika, kao i poteškoće i usamljenost koji ponekad s njim dolaze. Te bilješke također su uglavnom ostavljale po strani lične i političke nesuglasice i nudile podršku za uspješno predsjedanje zemljom.
Bilješka predsjednika Georgea W. Busha predsjedniku Baracku Obami, ostavljena je unutar Resolute Desk-a u Ovalnom uredu, u kojem je Bush upozorio Obamu da će biti "trenutaka pokušaja", da će njegovi kritičari "bjesniti", da će ga njegovi prijatelji razočarati. Bush je, između ostalog napisao, "imat ćete Svemogućeg Boga da vas utješi, porodicu koja vas voli i zemlju koja vas podržava, uključujući i mene."

Foto:EPA-EFE
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!