BiH prvi put na crnoj listi zbog pranja novca od ilegalne prodaje droge

BiH

BiH prvi put na crnoj listi zbog pranja novca od ilegalne prodaje droge

Objavljeno na dan 14.03.2017 - 14:12 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Bosna i Hercegovina se prvi put nalazi na listi država koje su glavni centri za pranje novca dobijenog od ilegalne trgovine drogom. Ranijih godina BiH nije bila na ovoj listi koju radi američki State Department.

U Međunarodnom izvještaju o strategiji kontrole narkotika (INCSR) BiH se nalazi "rame uz rame" sa zemljama kao što su Afganistan, Bolivija, Tanzanija, Filipini, Urugvaj i sl. Kada su u pitanju zemlje regije, na listi su i Albanija i Srbija, a tu su i zemlje kao što su Italija, Portugal, Španija i Kanada.

U izvještaju se navodi kako BiH nije veliki proizvođač ili konzument ilegalnih narkotika, ali je tranzitna zemlja preko koje se droga doprema na zapad Evrope i jugoistok Azije.

"U prvih devet mjeseci 2016. godine policijske agencije su zaplijenile 1,49 kilograma heroina, 1,78 kilograma kokaina, 120,5 kilograma marihuane, 2,5 kilograma drugih proizvoda od kanabisa, 19 kilograma amfetamina, 2.031 tabletu ekstazija i 6.773 tableta različitih farmaceutskih proizvoda koji nisu dozvoljeni zakonom. Većinu akcija BiH je provela u saradnji sa Srbijom i Hrvatskom", navodi se u izvještaju.

Privedeno je 1.388 osoba koje se dovode u vezi sa ilegalnom proizvodnjom ili trgovinom narkoticima.

"Zbog kompleksne prirode pranja novca, u nekim slučajevima je teško utvrditi da li je riječ o novcu koji je nastao od trgovine narkoticima ili nekim drugim ozbiljnim zločinima. Institucije koje se bave ovim problemom su slabe", kaže se u izvještaju i dodaje kako imamo komplikovan sistem gdje se nadležnosti isprepliću.

Na kraju izvještaja navodi se kako imamo finansijskih poteškoća kako bi povećali broj službenika koji se bave ovim poslom i obučili ih, te finansirali ovakve akcije, li da blisko sarađuju sa SAD u strateškom planiranju razvoja kapaciteta kako bi se prevazišli ovi izazovi i nedostaci.

Naša zemlja je potpisala Konvenciju protiv transnacionalnog organizovanog kriminala 2002, UN-ovo konvenciju protiv nezakonitog prometa opojnim drogama 1993. i Konvenciju protiv korupcije 2006. godine.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!