Bihać: Testiranja budućeg aerodroma dala pozitivne rezultate

USK

Bihać: Testiranja budućeg aerodroma dala pozitivne rezultate

Objavljeno na dan 16.03.2020 - 10:51 | Izvor: USKinfo.ba | nezavisne.com


Dosadašnja ispitivanja nosivosti poletno-sletne staze na budućem aerodromu u Bihaću pokazala su pozitivne rezultate, koji su čak bolji od očekivanih, potvrdio je Adnan Bajrić, direktor Javnog preduzeća "Aerodrom Bihać". Prema njegovim riječima, u posljednja dva mjeseca testira se i mjeri slijeganje tla i sve se prati specijalnim instrumentima.

"Planirali smo da testiranje traje još mjesec ili dva, a svi dosadašnji rezultati pokazuju da tlo može izdržati potrebnu nosivost, pa i mnogo više od toga", istakao je Bajrić. Prema njegovim riječima, dužina testne dionice iznosi 300, a širina 45 metara i u samu stazu su ugrađeni sofisticirani uređaji za mjerenje nosivosti, slijeganja i kretanja tla.

U nastavku projekta dionica na kojoj se vrše pomenuta ispitivanja biće inkorporirana u poletno-sletnu stazu čija je predviđena dužina 2.450 metara sa svim sigurnosnim pojasevima koji su predviđeni. Bajrić ističe kako je sve više potencijalnih investitora koji se interesuju za projekat aerodroma i mogućnost ulaganja, a za to su sada stvoreni i zakonski preduslovi nakon što je usvojen Zakon o javno-privatnom partnerstvu USK.

"Lobiramo kod potencijalnih investitora i razmjenjujemo informacije. Postoje zainteresovani partneri s Istoka, ali i ostali, pokušavamo da radimo svoj dio posla i budemo spremni za ono što nas očekuje", istakao je Bajrić. Inače, federalna vlada je nedavno projekat bihaćkog aerodroma uvrstila u kapitalne projekte od federalnog značaja, pa se u narednom periodu očekuje prenos vlasništva ovog objekta s grada Bihaća na Vladu FBiH.  S federalnog nivoa je i ove godine u svrhu realizacije projekta izdvojeno 2,5 miliona maraka i ova sredstva će biti uložena u završetak postupka testiranja i nastavak ekspropriacije zemljišta kako bi se u konačnici kompletirala građevinska parcela za budući aerodrom,pišu Nezavisne.

U protekle dvije godine eksproprijacijom je ukupno obuhvaćeno 260.000 kvadratnih metara zemljišta i u te svrhe je potrošeno dva miliona maraka. Vlada Federacije BiH je dosad, skupa s pomenutim sredstvima, izdvojila ukupno devet miliona maraka za potrebe izgradnje aerodroma, čija će ukupna vrijednost, prema posljednjim procjenama, iznositi preko 100 miliona maraka. 
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!