Bosanska Krupa: Vodostaj Une prešao kritičnu tačku ali stagnira od jutros

Nema poplavljenih objekata

Bosanska Krupa: Vodostaj Une prešao kritičnu tačku ali stagnira od jutros

Objavljeno na dan 17.02.2016 - 13:25 | Izvor: USKinfo.ba | Općina Bosanska Krupa


Vodostaj rijeke Une je zbog kišnih padavina i oborinskih voda u posljednja dva dana u konstantnom porastu. U Bosanskoj Krupi je tokom noći za 1cm prešao kritičnu tačku, ali već nekoliko sati stagnira. Poplavljena su pojedina poljoprivredna zemljišta, ali ne i stambeni objekti što je u ovom trenutku najbitnija činjenica. Civilna služba je na terenu, prati stanje kako bi preventivno mogla djelovati ukoliko to bude potrebno.

“Mi već dva dana pratimo meteorološku, kao i situaciju sa nivom rijeke Une i ono što želi istaći jeste da su jučer pripadnici Civilne zaštite već bili na terenu, da imamo tri kritična područja na području Bosanske Krupe i Bosanske Otoke gdje smo odmah reagovali. Zajedno sa Civilnom zaštitom, JKP i Vatrogasnim društvom Otoka isporučen je pijesak kako bismo zaštitili objekte koji su uvijek rizični. Jutros je vodostaj Une 291 cm, dakle za jedan veći od vremena početka obavještavanja”, ističe načelnik Armin Halitović prilikom obilaska kritičnih lokacija na području Bosanske Krupe.

Načelnik Halitović naglašava da nije bilo plavljenja objekata kako to navode pojedini mediji, ali da su jedinice spremne i da prate situaciju. Kaže da jutros od tri sata stagnira vodostaj Une i da se s obzirom na povoljnije vremenske prognoze nada njegovom skorom opadanju. 

Kada su u pitanju ovakve situacije, kada je vodostaj Une u znatnom porastu to predstavlja opasnost za gradski drveni most, postavlja se pitanje o rizičnosti njegovog korištenja. Naime, most je u oktobru prošle godine usljed također obilnih kiša, visokog vodostaja i udara znatno oštećen pa je zbog sigurnosti građana i zabranjen za korištenje što je još uvijek na snazi.

“U svakom slučaju treba biti oprezan, paziti gdje i kako se krećemo. Drveni most je za sada stabilan, nadam se da će izdržati još ovo nevrijeme jer mi na proljeće krećemo sa njegovom totalnom rekonstrukcijom”, poručuje načelnik.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!