Budžet RS svaki mjesec veći za oko 1,5 miliona KM zahvaljujući porezu na igre na sreću

NAKON NOVOG ZAKONA

Budžet RS svaki mjesec veći za oko 1,5 miliona KM zahvaljujući porezu na igre na sreću

Objavljeno na dan 18.09.2019 - 07:48 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Nekoliko mjeseci nakon što je u RS-u usvojen novi Zakon o igrama na sreću, u budžet RS-a je uplaćeno oko osam miliona KM više nego za isti period prošle godine.

Kako je rekao predsjednik Vlade RS Radovan Višković, povećao se broj priređivača igara na sreću, a samim tim i prihodi od poreza koji oni uplaćuju.

"Od maja svakog mjeseca imamo 1,4-1,5 miliona KM prihoda više nego što smo imali dok je na snazi bio prethodni zakon. Do 31. augusta prikupili smo osam miliona KM više u odnosu na isti period prošle godine", rekao je Višković.

Poslanicima je rekao kako su izabrali Lutriju RS kao strateškog partnera za formiranje novog zajedničkog preduzeća koje će se baviti igrama na sreću.
"Mislim da sve radimo u zadatim rokovima, a u pripremi su i podzakonski akti. U narednoj godini očekujemo dvostruko više prihoda", istakao je.

Poslanici NSRS-a su kazali kako se nadaju da će taj novac, kako je dogovoreno i obećano, biti utrošen za najranjivije kategorije društva te obrazovanje i nevladin sektor.

Podsjetimo, novi zakon koji je usvojen u martu donosi povećanje poreza koji priređivači igara na sreću uplaćuju u budžet RS-a i veću kontrolu uplata i isplata u internet klađenju. Naknada za priređivanje internet igara na sreću se sa ranijih pet posto popela na 20 posto od ukupnih uplata.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!