Cazin:  Skromno obilježena godišnjica formiranja jedne od prvih brigada u BiH

U naselju Kovačevići obilježeno 28 godina od formiranja 101. MKB

Cazin: Skromno obilježena godišnjica formiranja jedne od prvih brigada u BiH

Objavljeno na dan 14.04.2020 - 14:32 | Izvor: USKinfo.ba | avaz.ba


U cazinskom naselju Kovačevići, polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe na spomen-obilježju, skromno je obilježena 28. godišnjica formiranja 101. muslimanske krajiške brigade, kasnije 504. lake pješadijske brigade 5. korpusa Armije Republike BiH. 

Brigada je formirana 9. aprila 1992. godine od dobrovoljaca, istinskih patriota i prva je brigada formirana u tadašnjem bihaćkom okrugu i jedna od prvih brigada u sastavu Armije RBiH. 

Ratnu zastavu komandantu ove brigade Hasi Kovačeviću 16. avgusta 1992. godine uručio je Ramiz Dreković, tadašnji komandant Unsko–sanske operativne grupe. 

Kratko su evocirane uspomene na ratni put brigade FOTO: S. JAPIĆ

Malobrojnim prisutnima kratko su se obratili i evocirali uspomene na ratni put brigade jedan od njenih komandanata Hase Kovačević i predsjednik Udruženja "101. MKB" Šefik Miskić. 

Evocirajući uspomene na historijsku važnost brigade u odbrani ovog kraja ministar za pitanje boraca u Vladi USK Ermin Zulić i savjetnik gradonačelnika Cazina Jusuf Bajrektarević istaknuli su da svi branioci u BiH zaslužuju veću pažnju i bolji status te da se njihov doprinos u odbrani zemlje, a posebno žrtva koju su za slobodu dali šehidi, nikad ne smije zaboraviti.

 
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!