Čišćenjem 38 kilometara kanala za oborinske vode grad Bihać smanjio opasnost od poplava

Izdvojeno 20.000 KM

Čišćenjem 38 kilometara kanala za oborinske vode grad Bihać smanjio opasnost od poplava

Objavljeno na dan 19.02.2016 - 14:23 | Izvor: USKinfo.ba | USKinfo.ba


Obilne kišne padavine i porast vodostaja rijeke Une i njenih pritoka proteklih dana pokazale su opravdanost projekta čišćenja kanala za oborinske vode u nekoliko bihaćkih mjesnih zajednica budući da nije zabilježeno izlijevanje i plavljenje porodičnih kuća i poljoprivrednih dobara. Stoga će gradska uprava Bihaća i u narednom periodu nastaviti sa čišćenjem kanala za oborinske vode u onim mjesnim zajednicama koje su do sada imale problema sa poplavama. Tako je u bihaćkoj mjesnoj zajednici Orašac u toku čišćenje kanala za oborinske vode u dužini od 1.200  metara za šta je gradska uprava izdvojila 20.000 KM. Radove na kanalu Rika danas su obišli gradski vijećnici Bajro Dedić i Almir Šahbazović, zajedno sa Smailom Toromanovićem , Savjetnikom gradonačelnika Bihaća. 

“Čišćenjem kanala za oborinske vode u protekle tri godine gradska uprava Bihaća od ukupno 71 kilometar očistila je 38 kilometara i spriječila plavljenja u brojnim bihaćkim mjesnim zajednicama. To smo najbolje vidjeli prij dva dana kada je vodostaj rijeke Une bio izuzetno visok ali nismo imali problema sa izlijevanjima u naseljima Golubić, Ripač, Kamenica i Mali Lug“ - kazao je Bajro Dedić, gradski vijećnik.

U ovoj godini gradska uprava Bihaća planira čišćenje šest  kanala za oborinske vode ukupne dužine 6.000 metara u naseljima Pokoj i Kamenica. Također, sredstvima Vlade USK-a čistiti će se kanal u MZ Golubić dužine 1.500 metara i kanal u MZ Vrsta dužine 3.000 metara.

“Također Agencija za vodno područje rijeke Save osigurala je 35.000 KM za uklanjanje nanosa iz korita rijeke Une na lokalitetu Repušine –Rukavac“ - dodao je Smail Toromanović, Savjetnik gradonačelnika Bihaća.

 
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!