Čović: Otvorit ćemo vrata do kraja i nećemo biti naivni

BiH

Čović: Otvorit ćemo vrata do kraja i nećemo biti naivni

Objavljeno na dan 24.01.2020 - 13:03 | Izvor: USKinfo.ba | ba.n1info.com


Na svečanoj akademiji povodom 30. godišnjice osnivanja Gradskog odbora HDZ-a BiH Zenica prisustvovao je i predsjednik HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora Dragan Čović. Između ostalog, govorio je i o izmjenama Izbornog zakona.

"Siguran sam da mi ako znamo što hoćemo, onda će nas i drugi uvažavati. Ono što radimo, pogotovo ako smo potpuno predani jednom takvom radu. Budemo li do kraja predani na poslanju na kojem jesmo, a svatko je negdje angažiran u ime HDZ-a bez obzira bila to politička aktivnost, izvršna ili zakonodavna vlast, budemo li do kraja predani, ne trebamo se bojati ni kada nas prozivaju ni udaraju po nama. Uvjeravam vas da će vas poštivati jer smo faktor traženja rješenja i za hrvatski narod u BiH a i za BiH", kazao je Čović.

Još jednom je poručio da će Hrvati birati svoje predstavnike.

"Koga će oni birati, do nas je. Do Hrvata je. Ali nikada nećemo dozvoliti da netko u naše ime bira, bez obzira kakva je ambicija. Zbog toga vi koji ste malo više u politici, traži da kažem neku riječ o tom vremenu koje je ispred nas. Uvjereni smo, još uvijek samo mi izgleda, da ćemo u naredna dva mjeseca promjeniti Izborni zakon kako bi osigurali i izbore u Mostaru, kojih nema opet zbog nametnutih rješenja Visokih predstavnika zadnjih 12 godina, ali isto tako kako bi rješili pitanje izbora za Dom naroda, 17 predstavnika iz Federacije da biraju Hrvati i svaka od županija, pa i ova, a jednako tako i članove Predsjedništva", rekao je predsjednik HDZ-a BiH sinoć u Zenici, te dodao:

"Nikad nećemo prihvatiti da iz Ustava nestane Hrvatski član Predsjedništva, Bošnjački član Predsjedništva, Srpski član Predsjedništva".

"Što god tko o tome maštao i kakvu god viziju imao o budućnosti BiH, koliko god ona po nečijim riječima bila nazadna, neprihvatljiva u ovom vremenu, konstitutivni narod je osnova funkcioniranja BiH. Nadustavna kategorija, to je kazao Ustavni sud BiH i to mi do kraja moramo uvažavati. To su stvari oko kojih ne možete pregovarati. Jer ako bi ušli u takvu jednu zamku onda je logično da se sutra umjesto nas mogu birati predstavnici na svim razinama vlasti i onda bi se vrlo lako pronašli puno onih koji bi u ime nas i predlagali i donosili rješenja", istaknuo je Čović u svom govoru.

Naveo je da je skoro 15 mjeseci trebalo da se uspostavi vlast na razini BiH.

"To se nije moglo uraditi bez političkih predstavnika hrvatskog naroda. Ne kao hir, ne kao ucjenu, kako netko voli kazati, nego kao realnost shodno s Ustavom i našim rezultatom i poslanjem koji smo imali i kao stranka, ali i kao Hrvatski narodni sabor, kojeg smo, također, opet mi pokrenili. Dobili smo tri ministra i tri zamjenika, evo i danas smo čitav dan bili u Parlamentu, konačno je i Parlament zaživio. Netko kaže da smo mogli tražiti kompromis, pitanje je oko čega kompromis. Ako govorite samo o jednakopravnosti svoga naroda oko toga kompromisa nema, to morate znati. Jednostavno morate osigurati jednakost hrvatskog naroda na svakom djelu BiH kao konstitutivnog naroda i to je nešto o čemu se ne pregovara", kazao je Čović.

Kako je kazao, izborit će se za Izborni zakon "koji će osigurati potpunu jednakopravnost, legitimne izbore svakog od konstitutivnih naroda i njegovih predstavnika".

"Nažalost u Federaciji BiH je opet Ustav nametnut i bezbroj nametnutih popravaka tog Ustava u zadnjih 20-tak godina napravilo je odnose da brojnost dva naroda je takva da drugi može birati umjesto vas, predlagati i usvajati rješenja bez vas. Ali opet, nije se u stanju napraviti Vlada Federacije bez HDZ-a i hrvatskog naroda u BiH kao političkog naroda. To je zapanjujuće svima, kako ovdje u Zenici, tako i svima diljem BiH. Bez toga, to bi se napravilo za 15 dana, ne bi nas nitko pitao ni tko smo ni što smo. Ovako ne ide. Imate sve instrumente u rukama i opet nam nitko ne može kazati da mi nešto blokiramo. Apsolutno ništa ne blokiramo. I ostat će to tako dok se mi ne izborimo sa Izborni zakon, koji će osigurati potpunu jednakopravnost, legitimne izbore svakog od konstitutivnih naroda i njegovih predstavnika", poručio je Čović.

"Mogućnost da se ugrade u ovaj zajednički kapacitet i jednu sinergiju našeg naroda, otvorit ćemo vrata do kraja i nećemo biti naivni. Predvodnici jesmo jednog velikog procesa HNS i hrvatskog naroda, zato i jesmo stožerna stranka, zato primamo udarce kad god treba, ali isto tako i kad treba drugima pogledati u oči i kazati, ono što pripada nama, mora netko u ime HDZ-a izaći ispred stranke i kazati, ispod ove crte sada ne može ići. To smo znali više puta uraditi, bez obzira kolika je cijena bila. Ne sumnjajte da ćemo to i ubuduće raditi. Na jedan civiliziran kulturan način", naglasio je Čović te čestitao svima veliku 30. godišnjicu osnivanja Gradskog odbora HDZ-a BiH Zenica.

Foto: N1
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!