Čović: Prvo Izborni zakon, a onda vlada, zabrinjava kako se Izetbegović odnosi prema datoj riječi

NAKON SJEDNICE HNS-A

Čović: Prvo Izborni zakon, a onda vlada, zabrinjava kako se Izetbegović odnosi prema datoj riječi

Objavljeno na dan 21.09.2020 - 13:21 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Sporazum iz Mostara je jasan oko promjena Izbornog zakona, kazao je danas nakon Predsjedništva HNS-a u Mostaru lider ove političke grupacije Dragan Čović.

On je kazao kako su ambicije HNS-a na lokalnim izborima povećati broj načelničkih pozicija i vijećničkih mandata nego je ova politička grupacija imala ranije, da se visoke ambicije podrazumjevaju i za Mostar. Čović je kazao da ih očekuje jedna "standardizirana kampanja".

Ponovio je "žaljenje zbog odluke CIK-a da se izbori u Mostaru održe izdvojeno, čime se narušava sporazum iz Mostara".

"Sporazum koji smo potpisali u Mostaru precizirao je i da će od 17.9. do 17.12. SDA i HDZ dogovoriti elemente Izbornog zakona kako bi se riješilo pitanje legitimnog predstavljanja, da bi se onda naredne godine u parlamentarnoj proceduri sve to završilo, u onoj godini koja nije izborna. Sve to piše u tom sporazumu, ali je komentar gospodina Izetbegovića poslije našeg sastanka ukazao na neka potpuno drugačija promišljanja", izjavio je Čović.

Taj stav Izetbegovića, dodao je, danas je doveo do toga da nas zabrinjava nivo odnosa prema datoj riječi i prema pruženoj ruci, što je najgore prema potpisanom sporazumu.

"Ovo nije prvi sporazum kojeg mi potpisujemo zajedno sa predstavnicima međunarodne zajednice, prošle godine smo imali sporazum o Vijeću ministara kod gospodina Wingemarka, pa se krenulo u pojašanjavanje šta je ko mislio. Ovaj put je bilo šest svjedoka i kazano je da nema preduslova za izmjene Izbornog zakona i da ćemo jasno na tome raditi", kazao je Čović.

Ponadao se da će se jasno naznačiti da je negacija konstitutivnosti kao ustavnog načela nedopustima u BiH, da se tako manifestira "domoljublje ili ustavoljublje" te da je to poruka jednom dijelu bošnjačkih političara kad je u pitanju namjera da se na "niže nivoe spusti fenomen Sjedić ili Komšić".
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!