Ćudić traži izjednačavanje koeficijenata za doprinose vjerskim službenicima i umjetnicima

UPUTILA AMANDMAN

Ćudić traži izjednačavanje koeficijenata za doprinose vjerskim službenicima i umjetnicima

Objavljeno na dan 09.10.2019 - 12:08 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Zastupnica Naše stranke u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH Sabina Ćudić uputila je amandman na Prijedlog zakona o doprinosima, a koji se odnosi na koeficijent za obračun doprinosa vjerskih službenika.

U članu 25. stav 3 Zakona o doprinosima navodi se da se za vjerske službenike doprinos za PIO i zdravstveno osiguranje od 18,5 i 13, 5 posto obračunava na osnovicu koju čini proizvod iznosa prosječne plate i koeficijenta 0,40.

Ćudić svojim amandmanom traži povećanje tog koeficijenta na 0,80 i traži izjednačavanje koeficijenta za rudare, ali i vjerske službenike sa koeficijentom za obračun doprinosa umjetnika.

U obrazloženju Ćudić objašnjava da je zbog težine posla koji obavljaju, nepravedno izjednačavati koeficijente obračuna doprinosa za vjerske službenike i koeficijent doprinosa za rudare, kojima je također koeficijent 0,40.

"Ovakvim rješenjem osim štete po budžet FBiH, obezvrjeđuje se teški fizički rad u jamama. Zbog svega navedenog smatramo da je neophodno navedeni koeficijent podići na nivo od 0,80 i na takav način se izjednačiti sa koeficijentom umjetnika, jer su segmenti religije i kulture značajni za duhovno obogaćivanje stanovništva", navodi u obrazloženju amandmana Sabina Ćudić.




PODIJELI OVU VIJEST



KOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!