Ćudić: Zaštititi prava osoba sa invaliditetom kroz novi način obračunavanja lične invalidnine

NOVA INICIJATIVA

Ćudić: Zaštititi prava osoba sa invaliditetom kroz novi način obračunavanja lične invalidnine

Objavljeno na dan 10.09.2019 - 11:06 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Na septembarskoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine zastupnica Naše stranke Sabina Ćudić podnosi inicijativu za izmjenu i dopunu Zakona o osnovama socijalne zaštite, zaštite civilnih žrtava rata i zaštite porodice sa djecom FBiH.

Ova inicijativa je pripremljena u saradnji sa Udruženjem porodica djece i osoba s poteškoćama u razvoju "Dajte nam šansu", a u cilju zaštite i izjednačavanja prava svih grupa osoba sa invaliditetom.

Ćudić predlaže da se po postotku oštećenja osoba sa invaliditetom umjesto u dosadašnje dvije grupe (osobe sa 100% i 90% oštećenja) razvrstavaju u pet grupa (osobe sa oštećenjem od 100%, 90%, 80%, 70% i 60%). Ovakva izmjena zakona bi sa sobom povlačila i izmjenu postotaka za obračun mjesečnog iznosa lične invalidnine, koja bi se srazmjerno stepenu oštećenja također obračunavala u pet kategorija u postotcima od 10 do 50% umjesto u dosadašnje dvije kategorije od 30% i 40%.
Također, u inicijativi se predlaže i izmjena osnovice za obračun mjesečne lične invalidnine po ovim postotcima. Tako bi se umjesto dosadašnjih zakonski određenih 274,40 KM za osnovicu uzeo iznos prosječne mjesečne plaće u Federaciji BiH.

Ćudić se prilikom podnošenja ove inicijative poziva na Konvenciju o pravima osoba sa invaliditetom UN koju je Bosna i Hercegovina ratificirala 2010. godine, te naglašava kako je ovo odličan primjer saradnje predstavnika građana u zakonodavnim tijelima i organizacija civilnog društva s ciljem dokidanja diskriminacije.

"Na osnovu svakodnevnih primjera iz prakse očigledna je višestruka diskriminacija unutar diskriminacije, posebno kada su u pitanju materijalna primanja različitih tipova osoba sa invaliditetom", stoji u inicijativi zastupnice Naše stranke.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!