Da li ćemo na izborima 2022. glasati putem interneta? EU pokrenula razgovore s liderima

SASTANAK U SARAJEVU

Da li ćemo na izborima 2022. glasati putem interneta? EU pokrenula razgovore s liderima

Objavljeno na dan 11.02.2020 - 07:28 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Delegacija EU u BiH započela je jučer novu rundu razgovora s bh. političarima o izmjenama Izbornog zakona BiH.

Kako saznaje Klix.ba, u zgradi Delegacije EU u Sarajevu danas je težište razgovora sa bh. parlamentarcima i to na sastanku koji je predvodio specijalni predstavnik EU u BiH Johann Sattler, bilo uvođenje novih tehnologija u izborni proces poput elektronskog glasanja, skenera za glasanje, zatim elektronskog brojanja glasova i glasanja putem interneta, ali i još savremenijih metoda, a sve kako bi izbori u BiH bili transparentniji i pošteniji.

Saznajemo da su na sastanku sa Sattlerom, kao i sa EU eksperticom Cristinom Frutos Lopez prisustvovali bh. parlamenarci Dženan Džonlagić (DF), Bariša Čolak (HDZ), Damir Arnaut (Naša stranka), Alma Čolo (SDA), Sanja Vulić (SNSD). Također prisutni su bili predstavnici SDP-a, PDA, i Nezavisnog bloka, kao i član CIK-a Suad Arnautović.

Saznajemo da će Delegacija EU u junu napraviti probu provođenja izbora na određenom uzorku populacije uz korištenje novih metodologija.

Podvučeno je pak da će lokalni izbori u oktobru biti održani putem sadašnje metodologije, a naredni opći uz pomoć novih tehnologija.

Predstavnici SDA i HDZ-a iako podržavaju nove metode koje propisuje EU bili su skeptični kazavši da se ovakvi izbori u BiH ne mogu provesti. Slično mišljenje izrazila je i predstavnica SNSD-a koja je izjavila da npr. nema interneta na području cijele BiH.TAGOVI

PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!