Dabrovi se vratili u BiH i postali atrakcija

U malom jezeru Šemunica naselili se dabrovi

Dabrovi se vratili u BiH i postali atrakcija

Objavljeno na dan 22.07.2019 - 07:48 | Izvor: USKinfo.ba | avaz.ba


Skoro stotinu godina u Bosni i Hercegovini nije bilo dabrova. Istrijebljeni su zbog skupocjenog krzna. A onda je 2005. iz Njemačke stiglo pet porodica sa 20 jedinki, kao donacija, a useljeni su u rječicu Semešnicu kod Donjeg Vakufa.  

Poslije toga, dabrovi su se pojavili u rijeci Spreči, kod naselja Dobošnica u općini Lukavac, a prije dvije godine i u malom vještačkom jezeru u Šemunici kod Gračanice.

Veliki kompleks 

Naša ekipa posjetila je ovu lokaciju, koja je postala prava atrakcija, zahvaljujući lovcima iz Gračanice Dževadu Đuliću, Sulji Kahvedžiću i Midhatu Gazibegoviću.

- Ovo je veliki šumski kompleks Šemunica. Te 2014. godine u ovaj potok je kliznulo cijelo brdo i stvorilo branu, iza koje se formiralo jezero dužine stotinu, a širine 50 metara. Pronašli smo ga prije pet godina dok smo lovili divljač, Suljo Kahvedžić i ja. Nije nam trebalo puno vremena da shvatimo da je, s obzirom na izdašnost izvora koji dotiče u jezero, ovo biti buduća turistička destinacija - kaže Đulić.

Oni su poribili jezerce, narod je počeo dolaziti na to mjesto, a u međuvremenu se formiralo još jedno, manje jezero.
Dodatno je bilo zanimljivo kada su lovci koji obilaze jezero prije dvije godine primijetili neobičnu pojavu. Nekoliko velikih bukovih stabala palo je u jezero, druga stabla bila su vješto zasječena oštrim zubima dabra.

Na kraju jezera bila je mala brana, napravljena od pruća i blata. Lovac Midhat Gazibegović tvrdi da su to bili dabrovi koji su naselili to stanište. Stigli su prije pet godina iz Save, rječicama Tinja, Džakulska rijeka, Ćetovijska rijeka, sve do Šemunice.

Lovac Midhat Gazibegović obilazi jezerce

Vještačka brana

- Dabrovi su izuzetno mudre životinje. Oni sebi uz obale jezera prave tunele u kojima obitavaju danju. Noću izlaze i oštrim zubima glođu okolna stabla, tako proračunato da moraju pasti u jezero, čime vješto grade vještačku branu na jezeru. 
Do sada su oborili dvadesetak stabala, nekoliko stabala već je izglođano i ona će uskoro pasti u vodu - tvrdi Gazibegović.

Ove mudre životinje hrane se korom lišćara i danju ih je nemoguće uočiti.

Dabrovi napravili malu branu, kao arhitekti
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!