TRENUTNO ČITATE
Dan rijeke Une 2021.

USK

Dan rijeke Une 2021.

Objavljeno na dan 17.05.2021 - 12:30 | Izvor: USKinfo.ba |


Rijeka Una predstavlja simbol života i simbol Bosanske Krajine kojim se svi ponose. Njenu smaragdnu ljepotu opisivali su u brojnim pjesmama i pričama, a mnogi je pamte po druženjima, prijateljstvima i prvim ljubavima. Danas se obilježava njen dan.

 Una je rijeka u sjeverozapadnom dijelu Bosne i Hercegovine koja jednim dijelom čini zapadnu granicu BiH i Hrvatske. Ime Una potiče od korijena imenice "unda", što znači "uzburkana voda, voda, val". Po drugim nalazima riječ Una potiče od riječi "uno", što ima značenje "jedna, jedina". 

Una izvire iz sjeveroistočnog dijela planine Stražbenice, i protiče kroz: Martinbrod, Kulen Vakuf, Ripač, Bihać, Bosansku Krupu, Bosansku Otoku, Bosanski Novi (Novi Grad), Bosansku Kostajnicu i Hrvatsku Kostajnicu, Bosansku Dubicu (Kozarsku Dubicu), Jasenovac. Ulijeva se u Savu blizu mjesta Jasenovac. 


Njene glavne pritoke su Sana, Unac, Krušnica i Klokot. Ukupna dužina ove ljepotice koja pripada crnomorskom slivu je oko 212 km. Površina njenog sliva je 10,400 km².

 Rijeka koja je svojom ljepotom i netaknutom prirodom prepoznatljiva u Bosni i Hercegovini, ali i širom svijeta, jedinstvena je i po tome što je vječita smaragdna inspiracija i nadahnuće slikarima, književnicima, putopisacima, fotografima.

Danas je Una dio velikog blaga prirodnog naslijeđa Bosne i Hercegovine, mjesto bogatog turističkog prometa i održavanja međunarodne sportsko - turističke manifestacije Una - regata.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!