Dan žalosti u Belgiji: Mnoge nestale u poplavama su pronašli, stanje se normalizira

Najmanje 31 žrtva

Dan žalosti u Belgiji: Mnoge nestale u poplavama su pronašli, stanje se normalizira

Objavljeno na dan 20.07.2021 - 14:13 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


U Belgiji će se danas oglasiti sirene i biće održana minuta šutanja u danu žalosti za žrtvama velikih poplava u kojima je u Zapadnoj Evropi nastradalo blizu 200 ljudi.

Belgijski kralj Filip i premijer Alexander De Croo posjetili su pogođeni grad Vervije, gdje će biti održana zvanična ceremonija odavanja pošte žrtvama. U podne će se oglasiti sirene i širom zemlje će biti održana minuta šutanja.

Usljed obilnih kiša izlile su se rijeke, a bujice su zahvatile sela i gradove. Najteže su pogođeni zapadni dio Njemačke i Belgija, gdje se niko ne sjeća da se ovakva tragedija ikada dogodila.

Najmanje 31 osoba poginula je u Belgiji, a desetine su i dalje na listi nestalih. U Njemačkoj je nastradalo 165 ljudi, a spasioci i dalje pretražuju ruševine.

Broj nestalih u Belgiji opao je u posljednja dva dana pošto su ponovo uspostavljene telefonske veze i većem broju ljudi se ulazi u trag, prenio je AFP.

Akcija čišćenja terena i dalje traje u najteže pogođenim regionima, gdje su srušene desetine kuća, a automobili naslagani jedni na druge.

Nivo vode opao je od petka, 16. jula, ali je pred radnicima i volonterima i dalje ogroman posao raščišćavanja terena i pružanja pomoći lokalnom stanovništvu u obnovi života.

Foto: EPA-EFE

 
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!