Danas konstituirajuća sjednica Zastupničkog doma Parlamenta BiH

URUČENJE UVJERENJA

Danas konstituirajuća sjednica Zastupničkog doma Parlamenta BiH

Objavljeno na dan 06.12.2018 - 08:30 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Za danas je zakazana konstituirajuća sjednica Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH na kojoj će zastupnicima biti uručena uvjerenja o dodjeli mandata.

Na dnevnom redu su tri tačke i to: Davanje svečane izjave poslanika, Izbor predsjedavajućeg, prvog zamjenika predsjedavajućeg i drugog zamjenika predsjedavajućeg Zastupničkog doma i Izbor članova Komisije za pripremu izbora Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

Dok se ne izabere predsjedavajući, prvom sjednicom predsjedava najstariji izabrani ili najstariji izabrani prisutni poslanik kao privremeni predsjedavajući.

Zastupnici preuzimaju dužnost zajedničkim davanjem i pojedinačnim potpisivanjem svečane izjave. Nakon što daju izjavu, Dom među svojim članovima bira po jednog predstavnika iz svakog konstitutivnog naroda koji će obavljati dužnosti predsjedavajućeg, prvog zamjenika predsjedavajućeg i drugog zamjenika predsjedavajućeg doma.

Centralna izborna komisija BiH je 6. novembra donijela Odluku o potvrđivanju i objavljivanju rezultata Općih izbora 2018. godine, od kada počinju teći propisani rokovi za konstituiranje vlasti na svim nivoima.

U skladu s izbornim rezultatima, s prostora Federacije BiH u novom sazivu Zastupničkog doma, SDA će imati osam zastupnika, stranke okupljene oko HDZ-a BiH pet, koliko će imati i SDP BiH. DF će imati tri zastupnika, SBB BiH i Naša stranka po dva, dok će po jednog zastupnika imati Nezavisni blok, Pokret demokratske akcije – PDA i A-SDA. Iz Republike Srpske u Zastupničkom domu državnog parlamenta bit će šest zastupnika SNSD-a, tri zastupnika SDS-liste, dva zastupnika PDP-a, dok će po jednog zastupnika imati DNS, Socijalistička partija i SDA.

Ukupno četiri još uvijek aktuelna delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH na ovogodišnjim izborima izabrani su za zastupnike u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH. S obzirom na to da oni neće moći istovremeno biti delegati u Domu naroda Parlamenta BiH, iz Centralne izborne komisije su nam kazali da će zastupnici nakon današnje sjednice imati vremena da u roku od sedam dana odluče da li će prihvatiti mandat u Zastupničkom domu PSBiH. U slučaju da prihvate mandat, a ne podnesu sami ostavku u Domu naroda PSBiH, onda CIK po službenoj dužnosti ima rok od 15 dana da utvrdi prestanak mandata u Domu naroda PSBiH.

Konstituiranje Doma naroda na državnom nivou će pričekati odluku CIK-a ili Ustavnog suda, jer je direktno povezana s popunjavanjem Doma naroda na nivou Parlamenta FBiH.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!