Direktor Granične policije Zoran Galić službenicima uručio certifikate o uspješno završenoj obuci u organizaciji EXBS-a

Od 13. do 17. jula 2020. godine

Direktor Granične policije Zoran Galić službenicima uručio certifikate o uspješno završenoj obuci u organizaciji EXBS-a

Objavljeno na dan 17.07.2020 - 12:54 | Izvor: USKinfo.ba |


Pripadnici Granične policije Bosne i Hercegovine, od 13. do 17. jula 2020. godine, pohađali su obuku „Procedure rješavanja vanrednih-kriznih situacija uzrokovanih otkrivanjem eksplozivnih naprava“, pod pokroviteljstvom Programa za kontrolu izvoza i sigurnost granica (EXBS Program) Vlade Sjedinjenih Američkih Država.

Obuku je pohađalo 12 pripadnika GPBiH, koji su kroz teoretski i praktični dio obuke u Mostaru i Sarajevu stekli nova znanja i vještine iz oblasti otkrivanja, uklanjanja i uništavanja eksplozivnih naprava, kao i kako provesti operativne procedure rješavanja kriznih situacija.

Direktor GPBiH Zoran Galić danas je uručio certifikate službenicima GPBiH o uspješno završenoj obuci. Uz direktora, uručivanju certifikata prisustvovao je i koordinator za saradnju sa EXBS Programom Vladimir Popović.

„Vlada Sjedinjenih Američkih Država od osnivanja podržava razvoj GPBiH s ciljem operativnog jačanja ove policijske agencije, a samim tim povećanja opće i sigurnosti na granici, u graničnom pojasu i na zračnim lukama u BiH. Naš Antibombni tim JGP Aerodrom Sarajevo raspolaže suvremenom specijalističkom opremom za otkrivanje eksplozivnih naprava i drugih opasnih predmeta, a ovakve vrste obuka su veoma značajne, naročito s aspekta sigurnosti“, kazao je direktor Galić, zahvalivši se još jednom ambasadi SAD-a u BiH i EXBS-u na dosadašnjoj podršci u radu i razvoju GPBiH.

Predavači obuke su bili certificirani instruktori Antibombnog tima Jedinice granične policije Aerodrom Sarajevo, što govori da sami pripadnici ove policijske agencije obučavaju nove generacije bombnih tehničara GPBiH.

U okviru spomenute obuke, izvedene su pokazne vježbe u kojima se koristilo mnoštvo improviziranih eksplozivnih naprava, vojno-formacijskih sredstava i eksploziva, skrivenih u torbi, vozilu, paketu i dr., pri čemu su pripadnici GPBiH pokazali visoku razinu obučenosti i profesionalnosti u rješavanju kriznih situacija. Inače, ovo je prvi put da se u BiH organizira ovakva vrsta obuke koja je po svojoj specifičnosti organizacije i izvođenja jako složena.

 
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!