Djeca paraplegičari u pojedinim bh. kantonima pravo na invalidska kolica imaju tek od 7. godine

BEZ OBZIRA NA DIJAGNOZU

Djeca paraplegičari u pojedinim bh. kantonima pravo na invalidska kolica imaju tek od 7. godine

Objavljeno na dan 27.06.2019 - 07:47 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Djeca koja boluju od cerebralne paralize ili su paraplegičari zbog neke druge bolesti u pojedinim dijelovima BiH nemaju pravo na invalidska kolica do sedme godine.

Kantoni, odnosno entiteti, zasebno donose odluke o listi ortopedskih pomagala koja se nabavljaju putem zavoda zdravstvenog osiguranja kao i uslove pod kojima ih neki od pacijenata može dobiti na korištenje.

Majka trogodišnje Mije koja ima razne dijagnoze među kojima je i cerebralna paraliza, Renata Mujadžić, ostala je bez riječi kada su joj u Bihaću kazali kako njena kćerka nema prava na invalidska kolica do navršene sedme godine.

"Jutros obavljen pregled kod ortopeda u Bihaću. Ima pravo na potkoljene ortoze i ortopedske cipele, ali nema prava na kolica bez obzira na dijagnozu i težinu invaliditeta do navršene sedme godine života. Ja nemam riječi kojom bih opisala ovaj neljudski čin. (...) Moramo izdvojiti 2.500 eura za kolica. Kako to sve isplaćati, ne znam", napisala je ogorčena majka.

Javile su se i druge majke koje su doživjele istu neugodnost kazavši kako ipak ima izuzetaka za one koji imaju "vezu".

Analizirali smo stanje u svim dijelovima BiH. Osim Unsko-sanskog kantona, djeca prije sedme godine ne mogu dobiti invalidska kolica ni u Srednjobosanskom kantonu, Bosansko-podrinjskom kantonu i Kantonu 10.

Pravo na invalidska kolica u Kantonu Sarajevo i Hercegovačko-neretvanskom kantonu imaju djeca od treće godine života, dok u ostalim kantonima nije precizirano.

U Republici Srpskoj također nema ograničenja u dobnoj granici za djecu.

Da bi se invalidska kolica dobila na korištenje od zavoda zdravstvenog osiguranja potrebni su nalazi (ovisno od kantona do kantona/entiteta i dijagnoze) fizijatra, reumatologa, neurologa, neurohiriruga, ortopeda ili neuropedijatra. Zavodi najčešće uplaćuju iznos od 500 KM. 

Informacije o svim ortopedskim pomagalima i informacijama o tome ko ih može dobiti na korištenje nalaze se na zvaničnim web stranicama zavoda.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!