Dodik: Hvala Komšiću na tački o priznanju Kosova, sad ćemo konačno imati stav

GLASAT ĆE PROTIV

Dodik: Hvala Komšiću na tački o priznanju Kosova, sad ćemo konačno imati stav

Objavljeno na dan 09.09.2020 - 13:43 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik održao je konferenciju za medije u Istočnom Sarajevu nakon susreta sa Matthewom Palmerom specijalnim predstavnikom Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan, a komentarisao je i najavljenu sjednicu Predsjedništva u kojoj će biti zanimljivih tačaka dnevnog reda.

Kako je podsjetio, Željko Komšić je tražio tačku o odluci bh. priznanja Kosova, što je, navodi Dodik, legitimno pravo člana Predsjedništva i u tom smislu nije sporno.

"Ja ću glasati protiv, a zatražit ću i zaštitu vitalnog interesa. BiH sada nema odluku o priznaju ili nepriznanju i ovo je dobra prilika da se konačno donese neka odluka. Ako BiH ne bude priznala Kosovo, onda je obaveza svih iz BiH da kaže kako mi ne priznajemo Kosovo. Mogu se zahvaliti gospodinu Komšiću što je predložio tu tačku jer je bilo neprimjereno da ja to pokrećem a da onda glasam protiv. Važno je da definišemo stvari", rekao je Dodik.

On je također dodao kako je svjestan da, slično kao on za Kosovo, Džaferović i Komšić neće glasati za premještanje ambasade u Jerusalem.

"Tražio sam da razgovaramo o Malom Šengenu te da razgovaramo o premještanju Ambasade BiH u Izraelu iz Tel Aviva u Jerusalem. BiH bi to trebala učiniti zbog napora kojeg čine druge zemlje, a i zbog prijateljstva sa Izraelom", rekao je Dodik.

Zaključio je da je susret s Palemrom bio dobar jer je ukazano na potrebu partnerstva SAD-a i BiH, te da se odluke što više donose konsenzusom.

"Prva priča na sastanku sa Palmerom bila je održavanje 25. godišnjice Dejtona, a naša uloga se odnosi na to da se sačini jedan program obilježavanja. To je smisleno i politički ispravno da jedna izjava sadrži i prestanak mandata visokog predstavnika koji opravdava platu nepotrebim izjavama. Treba odati počast svim nedužnim žrtvama stradalim u ratu", kazao je Dodik.

Također, on je podsjetio da se danas obilježava početak NATO bombardovanja Republike Srpske.

"Bombardovanje je počelo na bazi lažnih informacija o Markalama. Ta akcija je svrstala NATO na jednu stranu i ono je ostavilo trajne posljedice na sve u BiH, ali neki ne žele ni da pričaju o štetnom osiromašenom uraniju. To je bila prva faza bombardovanja Srba u kojoj su stradali civili i djeca. U Federaciji to slave, a za nas je dan tuge i to govori da u BiH ta tema nije skinuta sa dnevnog reda. Zato će obilježavanje Dejtona biti u fokusu različitih posmatranja stvari i svih događaja gdje jedna strana slavi, a druga tuguje", kaže član Predsjedništva.

On je dodao kako u vezi saradnje s NATO-om neće biti formirana Komisija o integracijama, ali može biti formirana komisija za saradnju sa NATO-om.

Dodik je naveo i d aje bilo riječi o trgovini ljudima i upozoreni s da bi BiH mogla pasti na treći rang država koje ne čine puno u sprječavanju trgovine ljudi.

"Čini se da sudstvo ne osuđuje uhapšene za trgovinu ljudima. Zato Amerika želi da nam uskrati pomoć kao što je USAID", kaže Dodik.

Dodik je naglasio i poziciju Centralne banke jer navodno ima informacije da strane banke iznose novac i profit iz BiH u svoje matične zemlje.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!