Dodik nakon sastanka s Irinejom: Ne postoje nekakvi hrvatski ili bosanski Srbi

O HISTORIJI I JEDINSTVU

Dodik nakon sastanka s Irinejom: Ne postoje nekakvi hrvatski ili bosanski Srbi

Objavljeno na dan 07.01.2020 - 08:40 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je danas došao u Beograd da patrijarhu Irineju prenese pozdrave naroda iz RS-a "koji vrlo dobro zna da bez Srpske pravoslavne crkve nema ni slobode za srpski narod".

Dodik je istakao da su Srbi u RS ostali vjerni SPC-u, vjeri i krsnoj slavi, kao najvažnijim elementima srpskog identiteta.

"Mi smo naučili i znamo kroz istoriju da se bez SPC-a sigurno ne bi očuvali srpski nacionalni identitet. 

Znamo i veoma smo dobro naučili tu lekciju, da bez crkve i naše države nema ni slobode za srpski narod. I to vidimo svuda gdje Srbi žive izvan RS, izvan Srbije, da su Srbi izloženi različitim procesima osporavanja, omalovažavanja i otimanja", rekao je Dodik nakon sastanka sa patrijarhom srpskim Irinejom u Patrijaršiji u Beogradu.

On je istakao da je danas sa patrijarhom Irinejom razgovarao upravo o tim izazovima i potrebi jedinstvenog nastupa i djelovanja.

"Za narod koji su kroz istoriju pokušali da podijele kvalifikacijama da postoje nekakvi hrvatski, bosanski i ne znam kakvi Srbi, nije bilo moguće provesti takvu monstruoznu ideju", ocijenio je Dodik.

On je naglasio da su Srbi u RS ostali dio jedinstvenog srpskog naroda i da, "imajući u vidu srpski identitet, crkvu, jezik, pismo, krsnu slavu, vjeru i sve što je u osnovi tog identiteta, ne može da bude nikakvih granica koje bi mogle taj identitet da razore ili ga omalovaže".

Dodik je poručio da ga veoma raduje što će patrijarh srpski Irinej doći u RS 9. januara i prisustvovati obilježavanju Dana RS, što je, kaže, za srpski narod veoma važno.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!