Đonlagić: Radnici ostavljeni bez ikakvog zakonskog osiguranja

NACRT ZAKONA O POREZU NA DOHODAK

Đonlagić: Radnici ostavljeni bez ikakvog zakonskog osiguranja

Objavljeno na dan 26.04.2017 - 10:48 | Izvor: USKinfo.ba | nap.ba


Dženan Đonlagić, šef kluba zastupnika DF-a PD Parlamenta FbiH reagovao je na usvojeni Nacrt zakona o porezu na dohodak.

Radnici su ostavljeni bez ikakvog zakonskog osiguranja i garancija da će oblici primanja kao što su naknada za prevoz, topli obrok, regres i sl., koji će sada biti oporezovani sa 10% ili 20%, ostati na nivou primanja koja su imali prije proširenja poreske osnovice ovim Zakonom. Nema dileme, da će im ukupna primanja sada biti manja tj. da će u konačnici manje novca (dohotka) donijeti kući. Ova garancija je radnicima morala biti osigurana putem Zakona o radu, ali svi smo svjedoci antiradničkog zakona koji je aktuelna federalna vlast donijela.

Ono što je predložila Vlada FBiH, teret uvođenja modela progresivnog oporezivanja će se prevaliti na radnike i dovest će do dodatnog urušavanja srednjeg dohotka tj. srednje ekonomske klase. Povećanje poreske stope sa 10% na 20% će dovesti do pada neto plata tj. plata "na ruke". To će smanjiti ličnu potrošnju koja onda dovodi i do pada BDP-a u ekonomiji. Jadno je slušati objašnjenje vladajućih da će višu poresku stopu 20% plaćati bogati u društvu, a oni su odredili da ta granica bogatog sloja društva počinje od 1.500 KM mjesečno.

U zemlji sa negativnim prirodnim priraštajem, neprihvatljivo je ukidanje postojećih poreskih olakšica na broj djece i nezaposlenog bračnog druga kao članova porodice.

Novo oporezivanje dohotka od oročene štednje u bankama i dohotka od ulaganja po osnovu dividendi će neminovno dovesti do povlačenje dijela štednje u "jastuke" i narušiti ambijent za akumulaciju domaćeg kapitala. Neprihvatljivo je da oporezivanja od ulaganja kapitala po osnovu dividendi bude oporezovano stopom od 20%, jer će to dovesti do narušavanja mogućnosti akumulacije domaćeg kapitala i diskriminacije domaćih u odnosu na inostrane ulagače. U konačnici, ovo će se negativno odraziti i za buduće investicije koje su ionako na rekordno niskom nivou u BiH – navodi Đonlagić.

 
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!