Džaferović nakon sastanka s Palmerom: Amerika je podsjetila da Kosovo nema veze sa BiH

SUSRET U SARAJEVU

Džaferović nakon sastanka s Palmerom: Amerika je podsjetila da Kosovo nema veze sa BiH

Objavljeno na dan 09.09.2020 - 11:42 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović obratio se medijima nakon susreta članova Predsjedništva sa Matthewom Palmerom, specijalnim predstavnikom Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan.

Kako je rekao, dobili su podršku i apel da budu posvećeniji reformskom putu i budućnosti kako bi se država što prije izgradila kao sigurna i stabilna za građane koji budućnost treba da traže ovdje, a ne van zemlje.

"Bilo je razgovora oko obilježavanja 25. godišnjice potpisivanja Dejtona. Drugo pitanje bilo je borba protiv trgovine ljudima. BiH je u opasnosti da se ne pomjeri na bolje na skali zemalja i mi ćemo već od sljedeće sjednice imati posebnu temu o borbi protiv trgovine ljudima", rekao je Džaferović.

Treća stvar bilo je pitanje učešća BiH u vojnim vježbama sa NATO-om i EUFOR-om. Kako je kazao, BiH planira učešće u vježbi 2022. godine i traži se ono što je već prihvaćeno kao plan reformi s NATO-om.

"Četvrta stvar i jako važna bilo je pitanje odnosa procesa dijaloga između Srbije i Kosova te odnos prema BiH. Jasno je kazano da taj proces nema veze ni sa jednom zemljom u regionu nego samo sa Beogradom i Prištinom. To je ono što mi znamo, ali sad su to napomenuli predstavnici SAD-a. Uvjeren sam da će današnji sastanak biti dodatni poticaj svima nama da radimo bez tenzija i proizvodnje problema", rekao je predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Zaključio je i da su obavljene konsultacije u vezi zahtjeva za vanrednim sjednicama. Članovi Predsjedništva su se dogovorili da se 17 septembra održi redovna sjednica sa šest tema, a one se tiču pandemije, EU puta, realizacije reformi NATO-a, ilegalnih migracija, trgovine ljudima i inicijative o stavu za mali Šengen.

Nakon te sjednice bit će održana vanredna sjednica koju zahtijeva Milorad Dodik, a nakon nje i sjednica koju zahtijeva Željko Komšić.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!