Erdogan: Macronova izjava o islamu je otvorena provokacija

OŠTRA REAKCIJA

Erdogan: Macronova izjava o islamu je otvorena provokacija

Objavljeno na dan 07.10.2020 - 11:10 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan kritikovao je prijedlog francuskog predsjednika Emmanuela Macrona da brani sekularne vrijednosti svoje zemlje od radikalnog islama i takvu tvrdnju nazvao "otvorenom provokacijom".

Macron je prošle sedmice islam opisao kao "religiju u krizi" širom svijeta i rekao da će francuska vlada u decembru predstaviti zakon o jačanju zakona iz 1905. godine kojim su službeno odvojene crkva i država u Francuskoj.

Macron je najavio i kontroverzni plan restrukturiranja islama zbog navodnog islamskog separatizma u Francuskoj, a Erdogan je kazao da je bezobrazno govoriti o strukturiranju islama.

"Macronova izjava da je islam u krizi, koju je izrekao u gradu s dominantno muslimanskom populacijom, prevazilazi klasifikaciju nepoštivanja i otvorena je provokacija. Ko ste vi da govorite o strukturiranju islama? To je veoma drsko i prešlo je svaku mjeru", kazao je Erdogan.

Erdogan je u obraćanju učesnicima programa Sedmice džamija i vjerskih službenika u Nacionalnom kongresnom i kulturnom centru Bastepe u Ankari dalje kazao kako mnogi imaju pogrešnu percepciju da se Uprava za vjerske poslove Turske bavi isključivo džamijama i vjerskim obredima te je dodao kako ta institucija vodi važne aktivnosti i na polju humanitarnog djelovanja, obrazovanja i očuvanja jedinstva nacije.

Turska i Francuska su saveznice u NATO-u, ali su se sukobile zbog niza pitanja, od njihove politike u Siriji i Libiji do spora u vezi s istraživanjima ugljikovodika u Ankari i pomorskim traganjem za plinom u istočnom Mediteranu, piše Reuters.

Macron i Erdogan su o nesuglasicama i bilateralnim vezama telefonski razgovarali prošlog mjeseca, nakon sedmica napetosti na istočnom Mediteranu.

Tom prilikom su se složili da poboljšaju veze i da komunikacijski kanali budu otvoreni.

Međutim, Erdogan je u utorak rekao da je Macron svojim komentarima zanemario njihov dogovor dodajući da će nazivanje muslimana separatistima u Francuskoj dovesti do "velikih sukoba".

"Mi smo se prije otprilike sedmicu ili 10 dana dogovorili da poboljšamo naše veze i dijalog, pogledajte kako je francuski predsjednik to brzo zaboravio", poručio je Erdogan.

Erdogan je također kazao kako Turska i svijet prolaze kroz osjetljiv period pandemije koronavirusa u kojem je važno da ljudi poštuju epidemiološke mjere, ali i očuvaju mentalnu stabilnost i optimizam.

Foto:EPA-EFE
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!