Evropska unija namjerava s Pfizerom sklopiti do sada najveći ugovor o nabavci vakcina

ISPORUKA DO 2023.

Evropska unija namjerava s Pfizerom sklopiti do sada najveći ugovor o nabavci vakcina

Objavljeno na dan 29.04.2021 - 06:14 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Evropska unija pregovara o kupovini 1,8 milijardi doza Pfizer/BioNTech vakcina. Istovremeno, u Briselu je počeo sudski postupak nakon što je EU tužila kompaniju AstraZeneca.

Ovo je do sada najveći ugovor o kupovini vakcina u svijetu i bit će potpisan uskoro. Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen najavila je kupovinu vakcina u petak tokom posjete Pfizerovoj fabrici u Puursu u Belgiji.

Rekla je da će biti isporučene do 2023. godine. Trenutno se apeluje na bogate zemlje da prestanu kupovati više doza nego što im je potrebno kako bi se osiguralo da ih ima dovoljno za ostatak svijeta.

New York Times je objavio izvještaj o pregovorima koji je zasnovan na intervjuima sa von der Leyen, izvršnim direktorom Pfizera Albertom Bourlom i drugim stručnjacima i zvaničnicima. Pokazuje to da su oni nekoliko mjeseci redovno razmjenjivali poruke i pozive sve dok se nisu dogovorili da Pfizer može Evropskoj uniji isporučiti daleko više od 300 miliona doza, kako je prethodno bilo dogovoreno.Bourla je za New York Times rekao da su ovakvi razgovori nisu rijetkost. Von der Leyen je opisala poteškoće sa kojima se suočila kao predsjednica.

"Nismo računali na mogućnost da AstraZeneca smanji isporuke za 75 posto. Zastoj je bio veliki", izjavila je ona.

Evropska komisija objavila je u ponedjeljak da će tužiti AstraZenecu zbog navodnog kršenja ugovora o isporuci vakcina. Zemlje EU su tražile da se do kraja juna isporuči 300 miliona doza, uz mogućnost kupovine dodatnih 100 miliona. Iz AstraZenece su rekli da će do kraja juna isporučiti samo 100 miliona, što je trećina onoga što je bilo planirano.

Kompanija je nekoliko puta odbacila navode da je kršila ugovor. Izvršni direktor Pascal Soriot je u januaru naglasio da se ugovor temelji na naporima kompanije da ispoštuje predviđeni rok, ali da ciljevi nisu pravno obavezujući.

Glasnogovornica suda rekla je CNN-u da EU želi da kompanija nadoknadi svoje isporuke. Sljedeće ročište zakazano je za 26. maj. Očekuje se da će sudiji trebati tri do šest sedmica da donese presudu.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!