FOTO - U Sarajevu postavljen spomenik maloljetnim borcima Armije BiH

BiH

FOTO - U Sarajevu postavljen spomenik maloljetnim borcima Armije BiH

Objavljeno na dan 06.05.2020 - 14:46 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


U povodu obilježavanja Dana Općine Centar, danas je načelnik Nedžad Ajnadžić sa saradnicima, predstavnicima Općinskog vijeća na čelu sa predsjedavajućom Karolinom Karačić, te Vlade KS i boračkih udruženja sa područja općine Centar ozvaničio završetak radova na uređenju novoformiranog Parka svjetlosti u ulici Koševo na mjestu gdje je ranije bio parking.

U svom obraćanju prisutnima načelnik Ajnadžić je istakao opredjeljenje Općine Centar da bude posvećena uređenju parkova i zelenih površina.

"Danas smo ozvaničili završetak radova na uređenju novoformiranog "Parka svjetlosti" i dajemo ga na korištenje našim građanima.

U kompleksu ovog parka danas smo otkrili i centralno spomen-obilježje poginulim maloljetnim borcima Armije RBiH i MUP-a Općine Centar Sarajevo koji su dobrovoljno branili državu Bosnu i Hercegovinu i za njenu slobodu dali svoje živote. 

Park svjetlosti ima svoju simboliku. U njemu je zasađeno sedam stabala, a u fontani je postavljeno sedam mlaznica što simbolizira izvor života, sedam korpusa Armije RBiH i sedam najvećih rijeka u BiH. 

Odavde šaljemo poruku mira, multietničnosti, multikonfesionalnosti jedne moderne društvene zajednice Bosne i Hercegovine", kazao je Ajnadžić te zajedno sa predstavnicima Udruženja maloljetnih boraca otkrio centralno spomen-obilježje poginulim maloljetnim borcima Armije RBiH i MUP-a Općine Centar Sarajevo.

Prisutni su na spomen obilježje položili cvijeće i odali počast poginulim maloljetnim borcima Armije RBiH i MUP-a Općine Centar Sarajevo.

Nakon što su radnici firme "Sela" okončali radove na uklanjanju starih ploča i podloge, te rušenje svih barijera prema parku "Safet Isović" kod Druge gimnazije,pristupilo se betoniranju podloge i postavljanju novih kamenih ploča koje su izuzetno otporne na sve vremenske uvjete. Osim ploča, na jednom dijelu podloge parka je zasađena trava i sedam sadnica drveća za šta je bilo zaduženo Kantonalno javno komunalno preduzeće "Park" koje je također postavilo i parkovski mobilijar.

Firma "Grizelj" koja je odabrana na osnovu najpovoljnije ponude tokom provođenja procedure javne nabavke u novoformiranom parku izgradila je fontanu, te postavila ambijentalnu rasvjetu.

U "Parku svjetlosti" izgrađeno je i centralno spomen-obilježje poginulim maloljetnim borcima Armije RBiH i MUP-a Općine Centar Sarajevo, te su postavljena dva kamena na kojima su uklesani citati rahmetli Alije Izetbegovića, prvog predsjednika Predsjedništva BiH i vrhovnog komandanta Armije RBiH i bivšeg visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Paddya Ashdowna.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!