FOTO: USKinfo.ba na Vučjaku: Evropa definitivno neće dati novac, Fazlić: Migranti idu ovdje da Bihać ne bi bio pregažen!

Radovi u toku

FOTO: USKinfo.ba na Vučjaku: Evropa definitivno neće dati novac, Fazlić: Migranti idu ovdje da Bihać ne bi bio pregažen!

Objavljeno na dan 10.06.2019 - 17:52 | Izvor: USKinfo.ba |


Ekipa USKinfo.ba posjetila je danas lokaciju Vučjak, na kojoj se radi intezivnije nego prethodnih dana. Rezultat je to jučerašnje sjednice, odnosno proširenog sastanka Vlade USK-a sa gradonačelnikom Bihaća Šuhretom Fazlićem, te gostima iz UNHCR-a, IOM-a, Crvenog križa, i drugima. Rezultati sastanka vidljivi su danas, budući da je migracioni centar Bira blokiran od jutarnjih sati, te da se na Vučjaku ubrzano radi. O tome smo razgovarali i sa gradonačelnikom Bihaća, Šuhretom Fazlićem.

Ja kao gradonačelnik Grada Bihaća sam ušao u fazu kada sam shvatio da nema pomoći niotkuda, da ukoliko budemo očekivali pomoć od bilo koga, da će nam se dešavati ovo što se dešava u posljednje dvije godine dana. Gradsko vijeće je donijelo odluku da se migranti moraju izmjestiti van grada. Ja sam predložio ovu lokaciju i to je ta lokacija. Mi ćemo ovu lokaciju pripremiti da možemo dovesti migrante i da im osiguramo bolje uslove. Mi ne možemo dozvoliti davljenje migranata ispod Gradskog mosta, ne možemo dozvoliti ono što se dešava u Hatincu, Malom Lugu, ono što se dešava pred BIROM. Jednostavno, mi ćemo vlastitim sredstvima pripremiti ovo. Ja sam rekao, ja ću danas vidjeti da ovdje dođe voda, smještaj , hrana i da ljudima osiguramo bolje uslove nego u gradu. Neću dozvoliti dizanje šatora po gradu.

Govoreći o IOM-u i uslovima koji stižu iz Evrope, Fazlić je dodao: Kad je bilo u gradu nikom nije smetalo ništa, a sad smeta što je van grada, što je blizu Hrvatska, što ima zmija, što je bila deponija. U kontaktu sam sa EU, sa ambasadorima određenih zemalja i ne želim ništa na silu da radim, ali ako je alternativa da grad Bihać bude pregažen, onda će migranti biti ovdje. 

Fazlić je u daljem obraćanju istakao kako je razgovarao o novcu sa predsjednikom Evropske komisije Lars Gunnar Wigemarkom koji mu je jasno kazao da Evropska unija neće podržati ovu lokaciju. 

Ova informacija za USKinfo.ba je potvrđena i iz izbora bliskih Vijeću ministara BiH. Naime, Wigemark je pismo sa sadržajem o kojem priča gradonačelnik Bihaća uputio Denisu Zvizdiću, predsjedavajućem Vijeća ministara još 01. juna 2019. godine, dakle prije deset dana. U pismo se jasno navodi da lokacija Vučjaka nema podršku Evropske komisije i EU-a. Tu informaciju IOM jučer nije želio potvrditi, ali je to učinio Šuhret Fazlić na istoj press konferenciji.

To je i danas ponovio. Dakle, Unsko-sanski kanton i Grad Bihać ostali su sami kada je u pitanju lokacija Vučjaka.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!