FOTO+VIDEO - Posljednji dijelovi Pelješkog mosta danas stižu brodom, dosad završeno 75 posto konstrukcije

KAPITALNI PROJEKT

FOTO+VIDEO - Posljednji dijelovi Pelješkog mosta danas stižu brodom, dosad završeno 75 posto konstrukcije

Objavljeno na dan 08.06.2021 - 11:08 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Posljednji dijelovi konstrukcije Pelješkog mosta uplovljavaju brodom u luku Ploče danas, uz dan kašnjenja. Glavni posao na gradilištu posljednjih je mjeseci montaža rasponske konstrukcije. Dosad je postavljeno 1.800 metara, što je 75 posto ukupne dužine mosta.

Vodoravni dio Pelješkog mosta, onaj na kojem će biti prometne trake, svakim je danom sve vidljiviji, javlja HTV. Sve je više dijelova montirane konstrukcije, a razmak između stubova sve je manji. Trenutno se najviše radi na podizanju, vješanju i zavarivanju rasponske konstrukcije mosta.

"Mi procjenjujemo da ćemo kroz dva mjeseca imati montiranu cijelu čeličnu konstrukciju. Sada je ona na nekih, s današnjim podizanjem koje imamo na stupnom mjestu S7, 75 posto, objašnjava Ivica Granić, voditelj radova na montaži rasponske konstrukcije Pelješkog mosta - CRBC.

Da je rok realan, svjedoči i brod koji iz Kine dovozi posljednja 24 dijela konstrukcije mosta. Doplovit će sutra na sidrište luke Ploče.Nakon obavljanja svih ostalih formalnosti na sidrištu luke Ploče, proslijedit će na već određenu poziciju ispred Pelješkog mosta, govori Joško Nikolić, kapetan Lučke kapetanije Ploče.

Postavljanjem konstrukcije bit će završen najvidljiviji dio posla, no još mnogo toga treba napraviti.

"Predstoji ugradnja instalacija, odvodnje, elektroinstalacija, rasvjete mosta, opreme, odbojnih ograda, zaštitnih ograda od vjetra, popravak antikorozivne zaštite, postavljanje hidroizolacije i asfaltnog sloja", govori Jeroslav Šegedin, predstavnik Hrvatskih cesta na gradilištu Pelješkog mosta.

Sve to trebalo bi se završiti do kraja godine. Slijede ispitivanja i tehnički prijem.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!