Gdje god putujem ponosno ističem da sam iz BiH

Životne priče

Gdje god putujem ponosno ističem da sam iz BiH

Objavljeno na dan 27.03.2019 - 11:08 | Izvor: USKinfo.ba | oslobodjenje.ba


Aida Karamehmedović, Miss BiH za 2017. godinu, po struci je grafička dizajnerica zaposlena u državnoj firmi u Stockholmu

Miss Bosne i Hercegovine za Miss svijeta 2017. godine, Aida Karamehmedović, uspješna je Hercegovka sa adresom u Švedskoj. Njeni roditelji stigli su u Švedsku u augustu 1992. godine.

Njena majka stigla je sa Aidinim sestrama koje su tada imale tri i četiri godine, a nakon nekog vremena pridružio im se i otac.

- Moji roditelji su u Trebinju živjeli lijepo i imali dobre poslove, ali to se dolaskom u Švedsku promijenilo. Dvije godine su živjeli po izbjegličkim kampovima. Međutim, naučili su švedski jezik i nakon tri godine počeli raditi, tako da su relativno brzo počeli živjeti normalan život, priča nam Aida.

Gdje god je putovala, Aida je ponosno isticala da je iz Bosne i Hercegovine, a do sada je posjetila 20 zemalja.

- Često se dešava da ljudi nikada nisu čuli za našu državu, a onda im ja fino objasnim gdje se nalazi i da je najljepša zemlja u Evropi, kao i da je moraju posjetiti jer se mnogo lijepog u njoj može naučiti i vidjeti. Činjenica da sam iz Bosne i Hercegovine činila me "cool" i drugačijom od ostalih, ističe naša sagovornica.

Aida je po struci grafička dizajnerica zaposlena u državnoj firmi u Stockholmu, a pored poslovnih obaveza, koje joj oduzimaju mnogo vremena, nekoliko puta sedmično posjećuje i teretanu.

Činjenica da sam iz BiH činila me cool/ Privatni album

Još kao djevojčica voljela je da pozira i "folira" se, što ju je u osnovnoj školi potaklo da se bavi manekenstvom. Neko vrijeme radila je kao model u Milanu, ali zbog udaljenosti od roditelja vratila se kući.

Našu državu predstavljala je takmičenjem na izboru za Miss svijeta 2017. godine, kada je, ušavši u top 30 na Top Model Miss World u Kini, ostvarila veliki uspjeh.

- Iako modeling i titula Miss BiH nisu ono što mnogi misle da jesu, sretna sam što sam bila dijelom manifestacije Miss Svijeta 2017. Žao mi je što nisam postigla bolji rezultat, ali zadovoljna sam ostvarenim uspjehom, kaže nam Aida.

Zeljanicu bih mogla jesti tri puta dnevno

Iako se danas slabo pridržava simpatičnih pravila kojima smo mi, djeca bosanskohercegovačkih majki, učena, za MojaBiH.ba otkrila je čemu je njena mama podučavala nju...

- Mama me tjerala da nosim potkošulju (zima ili ljeto - nema to veze), da ne izlazim vani sa mokrom glavom jer mi se usta mogu iskriviti, da se pazim propuha, obavezno se mora supa pojesti prije hrane, hljeb se mora jesti uz ručak i papuče se moraju nositi iako ti nije hladno. Ništa od ovoga ne postoji u Švedskoj, ovdje ne postoji ni riječ za propuh. Odgojena sam po ovim načelima, ali ništa od ovoga ne praktikujem danas, uz osmijeh nam priča Aida.

Bosanskohercegovački duh prisutan je u kuhinji, pa tako Aida jede i pravi naša jela.

- Iako ih ne pravim često, znam napraviti paprikaš, pitu koju me moja nena naučila praviti, grah i sarmu. Najdraže jelo mi je zeljanica, i mogla bih je jesti za doručak, ručak i večeru ostatak života, uz osmijeh nam kaže naša sagovornica.

Još kao djevojčica voljela je da pozira/ Privatni album

Aidin krug prijatelja i prijateljica je širok, a oni potiču iz različitih zemlja svijeta jer je Švedska izuzetno multikulturalna zemlja. Ponekada sa svojim prijateljima posjeti koncert ili svirku izvođača sa estrade bivše Jugoslavije.

Kroz takmičenje za Miss BiH angažovala se u humanitarnoj organizaciji "Naša djeca" iz Mostara, a izrazila je želju za nastavkom aktivnosti u humanitarnim organizacijama.

- Moj trenutni prioritet je rad na novom humanitarnom projektu, a učestvovala sam i u projektu Miss dijaspore u Švedskoj, međutim projekat je sada na čekanju, ističe Aida.

"U BiH mi se najviše sviđa zemlja, a najmanje država, a u Švedskoj obratno."
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!