Halkić, Musić, Ćemalović i Ružnić za USKinfo.ba: Kako održati sjednicu Skupštine ako ne smije više od 20 osoba u sali?

Epidemiološke mjere

Halkić, Musić, Ćemalović i Ružnić za USKinfo.ba: Kako održati sjednicu Skupštine ako ne smije više od 20 osoba u sali?

Objavljeno na dan 25.03.2021 - 14:05 | Izvor: USKinfo.ba |


Budžet Unsko-sanskog kantona za 2021. godinu mora biti usvojen do 31. marta. Tog dana ističe Odluka o privremenom finansiranju Kantona.

Međutim, Krizni štab i Vlada Federacije BiH su prije dva dana pooštrili mjere i zabranili okupljanje više od dvadeset osoba u zatvorenom prostoru.

S obzirom da zastupnika u Skupštini ima trideset, postavlja se pitanja kako će se održati sjednica. Zastupnici u USK-u od početka pandemije nisu prakticirali online sjednice, pa je teško vjerovati da će se to sad desiti. Online opcija, tj. zasjedanja preko aplikacije ZOOM nije moguća jer nije predviđena Poslovnikom Skupštine.

A sjednica se više ne može odgađati jer ako se ne usvoji Budžet, USK će biti finansijski blokiran.

Za mišljenje smo pitali dopredsjedavajućeg Skupštine USK-a, Razima Halkića.

Ja ću tražiti pojašnjenje odluka Kriznog štaba i Federacije BiH. Vidio sam da je jučer bila sjednica Vijeća u Sarajevu na kojoj je bilo prisutno četrdesetak osoba. U komunikaciji sam i sa premijerom USK-a i ministricom zdravstva po tom pitanju. Ako se to bude odnosilo i na sjednicu Skupštine i budemo morali ispoštovati odluke, onda ćemo obezbijediti dvije sale pa ćemo održati sjednicu na taj način, rekao je Halkić za USKinfo.ba


Da komentariše ovu situaciju, tražili smo i od Jasmina Musića, predsjednika Kluba zastupnika Stranke demokratske akcije u Skupštini USK-a.

Onaj ko saziva sjednicu Skupštine dužan je osigurati poštivanje mjera i zaštitu zdravlja prisutnih. Smatram da je najispravnije da se Kolegij u okviru priprema za redovnu sjednicu odredi i u vezi sa ovim pitanjem.

Do ovog trenutka, iako predstavnici Vlade u medijskim istupima navode da je ostalo nekoliko dana do isteka zakonskog roka za usvajanje budžeta, nije sazvan Kolegij i nema  nikakvih nagovještaja u vezi sa održavanjem redovne sjednice Skupštine USK, prve u 2021. godini.

Već mjesec dana je bilo jasno da će doći do pooštravanja mjera zbog porasta broja zaraženih u trećem valu pandemije koronavirusa. Vladajući na našem Kantonu su to morali uzeti u obzir i organizirati ranije skupštinsko zasjedanje, rekao je Musić.

Ministrica zdravstva USK-a Nermina Ćemalović kazala je za USKinfo.ba da se treba ponašati prema starim naredbama dok ne dođu nove, kada je održavanje sjednica u pitanju.

Međutim, iz kabineta premijera Federacije BiH Fadila Novalića kažu da su nove mjere stigle prije dva dana i da se moraju poštovati i da se odnose i na parlamente odnosno skupštine.

Premijer Mustafa Ružnić tvrdi da kantonalni krizni štabovi mogu donijeti odluku o izuzetku kada je u pitanju rad skupština i parlamenata, ako se mogu ispoštovati potrebne epidemiološke mjere.

Ovakvu informaciju dobio je i dopredsjedavajući Skupštine USK-a Razim Halkić prije nekoliko trenutaka, te nas je telefonski obavijestio o tome, budući da nam je jutros dao izjavu o mogućem održavanju sjednice u dvije sale.

Foto: Arhiva USKinfo.ba

 


ZABRANJENO KOPIRANJE SADRŽAJA
Napomena o autorskim pravima za tekst ovog članka

Ako neki drugi medij želi preuzeti dio (maksimalno trećinu) ovog autorskog teksta, dužan je kao izvor navesti portal USKinfo.ba i objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst!

Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti 24 sata nakon njegove objave, i to samo uz dozvolu uredništva portala USKinfo.ba, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo:

Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!