Helez: Ideje o podjeli Ministarstva za pitanja boraca uvod su u oživljavanje Herceg-Bosne

SDP BiH

Helez: Ideje o podjeli Ministarstva za pitanja boraca uvod su u oživljavanje Herceg-Bosne

Objavljeno na dan 06.06.2017 - 12:49 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Informacija o tome kako će Odjel za branitelje HVO-a i Domovinski rat Hrvatskog narodnog sabora tražiti dvokomponentno uređenje Ministarstva za pitanje boraca i invalida Federacije BiH predstavlja samo još jedan pokušaj oživljavanja zločinačke tvorevine Herceg-Bosne, smatra Zukan Helez, potpredsjednik Socijaldemokratske partije BiH i bivši ministar za pitanje boraca i invalida FBiH.

"Prije svega, radi se o vrlo perfidnom prijedlogu u kojem su branitelji samo paravan iza kojeg se kriju želje Dragana Čovića koji u ovoj državi obavlja nekoliko predsjedničkih funkcija iz različitih oblasti i koji kroz Hrvatski narodni sabor, koji je privatna institucija HDZ-a, nastoji doći do formiranja trećeg entiteta.

Međutim, ono što stvara dodatnu bojazan da postoji realna šansa za ispunjenje i takvih prijedloga jeste činjenica da se na čelu Ministarstva za pitanje boraca i invalida nalazi Salko Bukvarević, koji za svog mandata nije našao za shodno da se konkretno upetlja u svoj posao.

Nažalost, sve vrijeme od izbora 2014. godine gledamo utrkivanje SDA i HDZ u tome kako oslabiti institucije, podijeliti resurse, zadužiti zemlju i stvoriti što je moguće veću međunacionalnu tenziju u svrhu uspostavljanja dvije dominantne plemenske zajednice.

Dakle, u konkretnom slučaju se ne radi ni o kakvoj pravednijoj raspodjeli finansijskih sredstava, jer se raspodjela sredstava ne vrši po nacionalnom ključu, već prema broju korisnika prava.

Podjela ministarstva na bošnjački i hrvatski dio najbolje objašnjava da je zapravo stvarna želja institucionalni paralelizam, kao uvod u oživljavanje davno preminulog projekta Herceg-Bosne, kojem se, između ostalog, i danas sudi. Nažalost, od najavljivane ekspertne reformske vlade dobili smo politički egzibicionizam, bez ikakvih vidljivih pozitivnih rezultata“, navodi Helez.

 TAGOVI

PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!