HNS ne odustaje: Mostar je stolni grad Hrvata, pozdravljamo istupe predsjednika Milanovića

SJEDNICA PREDSJEDNIŠTVA

HNS ne odustaje: Mostar je stolni grad Hrvata, pozdravljamo istupe predsjednika Milanovića

Objavljeno na dan 14.12.2020 - 13:26 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Hrvatski narodni sabor (HNS) održao je 17. sjednicu Predsjedništva, a razgovaralo se o lokalnim izborima u Mostaru, trenutnoj političkoj situaciji u BiH, 25. godina Dejtonskog mirovnog sporazuma te imenovanju Komisije za NATO.

Također, Predsjedništvo HNS-a razgovaralo je "o napadima na predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića koji su prethodnih dana upućeni iz BiH, navodi se u saopćenju".

Predsjedništvo HNS-a pozdravilo je održavanje izbora u Gradu Mostaru nakon 12 godina te je tom prilikom naglasilo važnost političkog dijaloga i konsenzusa koji su omogućili Lokalne izbore.

"Izbori u Gradu Mostaru važan su iskorak za žitelje grada i napredak na putu ka evropskom Mostaru i evropskoj Bosni i Hercegovini, istaknuto je prilikom sjednice. Ističući Mostar kao stolni grad hrvatskoga naroda u BiH, Hrvatski narodni sabor je, kao krovna institucija političkog tijela Hrvata, uputio poziv žiteljima Mostara na uvjerljivu i veliku izlaznost 20. decembra. Hrvatski odaziv treba i mora biti snažan; ključna stvar 20. decembra je zajedništvo hrvatskoga naroda", naglašeno je.


Razgovarajući o 25. godišnjici Daytonskog sporazuma, HNS je ponovio potpunu opredijeljenost za stabilnu i mirnu BiH koja je orijentirana ka ravnopravnosti konstitutivnih naroda te evropskoj i euro-atlantskoj budućnosti. Konstitutivni narodi i njihova prava ne mogu se negirati ni u budućnosti ni danas – istaknuto je.

"Predsjedništvo je također izrazilo zabrinutost sve učestalijim i izravnijim napadima na Dejtonski sporazum, kao i pozivima za buduće grubo kršenje temeljnih odrednica i nijekanje prava hrvatskog kao konstitutivnog naroda. Sukladno, uputilo je poziv međunarodnoj zajednici za zaštitu Dejtonskog sporazuma kao temelja mira u BiH, ponavljajući kako politički dijalog na svim nivoima vlasti mora u potpunosti uključivati legitimne predstavnike koji imaju mandat govoriti u ime konstitutivnih naroda BiH", navodi se.

Hrvatski narodni sabor je beskompromisno za Bosnu i Hercegovinu kao modernu, demokratsku, višenacionalnu državu jednakopravnih konstitutivnih naroda i građana uređenu na načelima federalizma, supsidijarnosti i legitimnog predstavljanja konstitutivnih naroda sukladno deklaracijama EU parlamenta iz 2014. i 2017. godine, dodaju.

"Uvažavajući najvažnije vanjskopolitičke ciljeve HNS-a – Evropsku uniju i NATO, Predsjedništvo je naglasilo kako je nužno pristupiti značajnim i vidljivim iskoracima u integracijskim procesima te je pozvalo na žurno imenovanje Povjerenstva za NATO, čime će se omogućiti poboljšan i intenziviran rad s jednom od najvažnijih međunarodnih organizacija", kažu oni.


Predsjedništvo HNS-a na sjednici je osudilo "neutemeljene, gnjusne i lične napade na predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića od strane bošnjačkih lidera i stranaka, te ih okarakteriziralo kao neprimjerene za politički dijalog i odnos sa susjednim zemljama koje pomažu stabilnost i razvoj BiH".

"Tom prilikom, Predsjedništvo je pozdravilo istupe predsjednika Milanovića te naglasilo važnost daljnje suradnje s dužnosnicima Republike Hrvatske koja je najveći zagovaratelj i partner europske i euro-atlantske BiH", zaključili su iz HNS-a.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!