Hoće li Federacija danas u lockdown? Uoči vanredne sjednice Parlamenta FBiH, zastupnik Husein Rošić govori za USKinfo.ba

Koronavirus

Hoće li Federacija danas u lockdown? Uoči vanredne sjednice Parlamenta FBiH, zastupnik Husein Rošić govori za USKinfo.ba

Objavljeno na dan 18.03.2021 - 09:13 | Izvor: USKinfo.ba |


Vanredna sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine će početi danas u 11 sati.

Na dnevnom redu je jedna tačka i to pogoršanje epidemiološke slike u Federaciji BiH kao posljedica pandemije Covid-19 i prijedlog mjera za njeno suzbijanje.

Je li realno očekivati da se Federacija zatvori na 14 dana, pitali smo federalnog zastupnika Stranke demokratske akcije, Huseina Rošića.

S obzirom da nisu stvorene formalno - pravne osnove prema Zakonu o zaštiti i spasavanju ljudi i materijalnih dobara, prema kojem najmanje tri Kantona trebaju proglasiti stanje prirodne nesreće, nije logično donijeti takvu Odluku. Kantonima je data mogućnost pooštravanja mjera u skladu s pogoršavanjem stanja uzrokovanim virusom COVID 19.

U svakom slučaju ću dati doprinos u današnjoj raspravi u cilju donošenja kvalitetnih zaključaka i odgovorno tvrdim da je na sceni sveopšte politikanstvo vlasti na području Kantona Sarajevo jer očigledno se ne snalaze u ovoj situaciji pa žele prebaciti odgovornost na Federaciju.

Drugo, član 4 Ustava BIH zabranjuje ograničavanje kretanja građana između entiteta, a s obzirom da RS nije donio lockdown logično je da ne može ni Federacija. rekao je Rošić za USKinfo.ba

Foto: klix.ba


ZABRANJENO KOPIRANJE SADRŽAJA
Napomena o autorskim pravima za tekst ovog članka

Ako neki drugi medij želi preuzeti dio (maksimalno trećinu) ovog autorskog teksta, dužan je kao izvor navesti portal USKinfo.ba i objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst!

Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti 24 sata nakon njegove objave, i to samo uz dozvolu uredništva portala USKinfo.ba, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo:

Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!