Hrvati predvođeni HDZ-om uložili veto u Narodnoj skupštini RS-a zbog otimačine imovine

PROTIV UZURPACIJE

Hrvati predvođeni HDZ-om uložili veto u Narodnoj skupštini RS-a zbog otimačine imovine

Objavljeno na dan 06.12.2019 - 10:01 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


 

Klub Hrvata u vijeću naroda Republike Srpske okupljen oko vijećnika Hrvatskog narodnog sabora BiH, koji predvodi HDZ Dragana Čovića, pokrenuo je jučer mehanizam povrede vitalnog nacionalnog interesa u namjeri da zaustave stupanje na snagu Zakona o uzurpacijama i dobrovoljačkim kompetencijama.

 

Riječ je o tri vijećnika HDZ-a BiH i dva vijećnika HDZ-a 1990., dok je troje hrvatskih vijećnika Nada Tešanović iz SNSD-a, Zdenka Gojković iz Socijalističke partije i Dragana Mikić iz SDS-a bilo protiv.

Kako su istaknuli, protive se uzurpaciji u ovome entitetu, čime bi bilo trajno oteto zemljište koje su vlasti između dva Svjetska rata pa sve do 1955. oduzimale tamošnjim Hrvatima i Katoličkoj crkvi.

Narodna skupština RS-a donijela je potkraj prošle sedmice navedeni zakon kojim se uređuje pravo na posjed i korištenje zemljišta koje je u periodu od 1912. do 1918. najprije dodjeljivano srpskim i crnogorskim dobrovoljcima iz balkanskih i Prvog svjetskog rata, kao i na zemljište koje su vlasti iz prve i druge Jugoslavije oduzimale privatnim osobama i Katoličkoj crkvi.

Procjenjuje se da je tako oduzeto više stotina hektara zemljišta, pri čemu su najviše oštećeni Hrvati.

HDZ i SNSD, tačnije njihovi predsjednici Dragan Čović i Milorad Dodik već duži niz godina njeguju jako političko partnerstvo zbog čega razmirice između ove dvije stranke nisu baš uobičajene.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!