Hrvatska tvrdi da nije ugroženo pravo izlaska BiH na otvoreno more

ODBACILI NOTU MVP BIH

Hrvatska tvrdi da nije ugroženo pravo izlaska BiH na otvoreno more

Objavljeno na dan 11.02.2021 - 18:11 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Hrvatsko Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova odbacilo je kao neutemeljenu diplomatsku notu koju je u januaru uputilo Ministarstvo vanjskih poslova BiH zbog najave o proglašenju isključivog gospodarskog pojasa u hrvatskom dijelu Jadranskog mora.

Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković intervenisala je zbog najave proglašenja isključivog gospodarskog pojasa (IGP), uz tvrdnju kako se time ugrožavaju prava BiH odnosno njezino pravo izlaska na otvoreno more.

MVEP je u svom odgovoru upućenom u Sarajevo naveo kako ne vidi razlog za takvu reakciju jer u ovom slučaju nema kršenja međunarodnog prava, s čim su suglasni i visoki bosanskohercegovački dužnosnici poput sadašnjeg predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

O svim planovima za proglašenje isključivog gospodarskog pojasa hrvatski ministar vanjskih i evropskih poslova Gordan Grlić Radman u decembru prošle godine direktno je obavijestio ministricu Turković, hrvatski anbasador u BiH Ivan Sabolić o tome je informirao predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, a i Dodik je naknadno kazao kako proglašenje pojasa ne dovodi u pitanje prava BiH.


"Treba imati u vidu da nisu povrijeđena prava BiH u postupku proglašenja isključivog gospodarskog pojasa od strane Hrvatske i da se ta zemlja u tom pogledu ponaša korektno. Da bi se iz BiH doplovilo do otvorenog mora, odnosno međunarodnih voda i obrnuto mora se proći kroz teritorijalne vode Hrvatske i to je jasno svakome tko pogleda kartu osim Turković", kazao je Dodik komentirajući ranije notu upućenu iz Sarajeva u Zagreb 27. januara.

Polazeći od tih činjenica MVEP je izvijestio Ministarstvo vanjskih poslova BiH kako njihovu notu ne može prihvatiti kao legitimna i službena stajališta BiH o ovom pitanju.

Proglašenje isključivog gospodarskog pojasa Hrvatske stupa na snagu 13. februara, a iz MVEP ističu kako to neće izazvati nikakve posljedice po BiH jer se u odnosu na tu zemlju još od 2003. godine primjenjuje pravni režim zaštićenog ekološko-ribolovnog pojasa Hrvatske (ZERP) koji sada postaje IGP.

MVEP podsjeća kako je sukladno svojim obvezama koje proizlaze iz Konvencije UN o pravu mora (UNCLOS) Hrvatska omogućavala nesmetani pristup prema i od obala BiH do ZERP-a.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!