Inspektori kontrolisali 47 kladionica, zapečatili jednu te izrekli kaznu od 150.000 KM

AKCIJA PU FBIH

Inspektori kontrolisali 47 kladionica, zapečatili jednu te izrekli kaznu od 150.000 KM

Objavljeno na dan 08.02.2019 - 14:56 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Inspektori Porezne uprave Federacije BiH su 7. februara 2019. godine na području općina Travnik, Novi Travnik, Fojnica, Kreševo, Bugojno, Jablanica, Konjic, Tuzla, Odžak, Orašje i Goražde izvršili 47 inspekcijskih nadzora kojim su bila obuhvaćena uplatna mjesta priređivača igara na sreću klađenjem- kladionice.

U ovim aktivnostima inspektori Porezne uprave FBiH otkrili su 25 obveznika koji nisu izdavali fiskalne račune i jedan objekt koji nije imao instaliran fiskalni uređaj. U toku ovih kontrola nije bilo zatečenih neprijavljenih radnika. 

Zbog utvrđenih nepravilnosti: neevidentiranje prometa putem fiskalnog uređaja i nepostojanje fiskaliziranog fiskalnog uređaja zapečaćeno je jedno uplatno mjesto kladionice, a u 28 slučajeva izdati su prekršajni nalozi sa ukupno izrečenim novčanim kaznama u iznosu od 151.400 KM, saopćeno je iz Porezne uprave.

"Porezna uprava se zahvaljuje svim poreznim obveznicima koji uredno izvršavaju svoje porezne obaveze i poziva sve porezne obveznike da svoje obaveze blagovremeno izvršavaju, dobrovoljno prijavljuju i plaćaju, da prijave svakog radnika, odnosno da posluju u skladu sa poreznim i drugim važećim propisima, jer je to najbolji i najsigurniji način poslovanja. Svoj novac koristite za unapređenje poslovanja, investicije, razvoj, za isplatu plaća zaposlenicima, a ne da teško zarađeni novac trošite na plaćanje kazni i kamata", saopćili su.

Navode da će Porezna uprava nastaviti provoditi aktivnosti na kontroli zakonitosti poslovanja poreznih obveznika i sprečavanju sive ekonomije i poziva porezne obveznike kod kojih su utvrđene nepravilnosti da usklade svoje poslovanje i da poštuju zakone. 

"Ukoliko se u budućim kontrolama kod ovih poreznih obveznika ponovo utvrde nepravilnosti, bit će im izrečena zaštitna mjera zabrane obavljanja djelatnosti u periodu od 6 mjeseci. Porezna uprava će na sve načine pomagati porezne obveznike koji pokazuju da žele da izvršavaju svoje porezne obaveze i pokazati odlučnost za preduzimanje svih mjera prema onima koji svoje obaveze žele izbjeći i tako ih usmjeriti na zakonito postupanje", istaknuto je.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!